• Autor wątku Autor wątku o1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

o1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mieszkam i jestem zameldowana w miejscowości blisko Gdyni i tam chciałabym się ubiegać o pracę z pup, lecz niestety prawnie podlegam Urzędowi w Pucku- co jest bardzo daleko od mojego miejsca zamieszkania. Wiem, że należy rejestrować się na bezrobocie zgodnie z miejscem zameldowania, ale o wiele bliżej mi do Gdyni. Czy mogę np. zarejestrować się na bezrobocie w Pucku i pobierać zasiłek, a w Gdyni zarejestrować się jako osoba poszukująca pracy ? Jak zrobić, aby dostawać propozycje pracy tylko z Gdyni oraz jednocześnie dostawać zasiłek ?

Nie ma takiej możliwości.
W celu rejestracji musisz mieć zameldowanie stałe/czasowe na terenie obszaru właściwości Twojego PUP.
Ewentualnie należy wymeldować się z Pucka i masz możliwość rejestracji w całej Polsce tam gdzie mieszkasz.

A ile jest czasu na zarejestrowanie się na bezrobocie po utracie pracy ?W sensie, aby przysługiwał nadal zasiłek?

mam troszkę inne pytanie. Dzis rejestrowałam się pierwszy raz w PUP i w pierwszej części podczas rejestracji Pani zadała mi kilka pytań odnośnie tego czy praca 3-zmianowa byłaby ok, czy dojazd powyżej 1h byłby ok, no i pytanie czy zagraniczna praca też mnie ewentualnie interesuje, nie wiem dlaczego odpowiedziałam ze zagraniczna też może być chociaż w sumie wolałabym jednak w kraju. Jestem po biotechnologii, mieszkam w miałym miasteczku i w nim się właśnie zarejestrowałam. Zrobili mi też profilowanie, wyszło mi że jestem w profilu II czyli mam szansę na staże itd. czy to pytanie odnośnie zagranicy ma duże znaczenie w poszukiwaniu pracy jakby z "ich strony" czy to bardziej informacyjne? Nie chcę pracować póki co zagranicą ale też nie chciałabym odmówić jeśli cudem jakaś oferta by się znalazła. Czy można ewentualnie tą część moich odpowiedzi zmienić, czy ona właśnie nie wpływa na poszukiwania ofert z ich strony? wiem, że to głupie pytanie, sama nie wiem dlaczego odpowiedziałam że mnie to interesuje, chyba bardziej z przejęcia ogólnego. nie wiem jak to odkręcić. z góry dziękuję za pomoc.

Powrót