• Autor wątku Autor wątku Atena_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Atena_123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
pod koniec października rejestrowałam samochód dostarczyłam wszystkie dokumenty, otrzymałam dowód miękki którego ważność była do 7.01 po drugim terminie:mad: a w starostwie nadal nie ma stałego dowodu ze względu na nowy program i nie wiadomo kiedy otrzymam stały dowód. Czy mogę jeździć tym samochodem skoro nie mam dowodu z winy tego nowego programu ???

Atena_123 napisał:
Czy mogę jeździć tym samochodem skoro nie mam dowodu z winy tego nowego programu ???
Nie - Obecnie za brak dowodu rejestracyjnego podczas kontroli drogowej, kierowcy grozi mandat w wysokości 50 zł, bez pkt. karnych.

a czy starostwo ma jakiś termin w którym maksymalnie otrzymać powinnam dowód a jeżeli tego nie zrobi to mogę otrzymać jakieś zaświadczenie że to oni mają problemy z programem ???

Organ należy ponaglać zgodnie z poradnikiem

https://forumprawne.org/prawo-admin...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556417

II SAB/Go 11/16 - Postanowienie WSA w Gorzowie Wlkp. z 2016-04-29
Nie przesądzając o wyniku postępowania wszczętego ewentualną skargą M.Ś. na bezczynność Starosty w tym zakresie dodać należy, iż skarga taka powinna zostać poprzedzona zażaleniem na niezałatwienie sprawy w terminie, o którym mowa w art. 37 § 1 Kpa, skierowanym do właściwego organu, którym w sprawach dotyczących rejestracji pojazdów są samorządowe kolegia odwoławcze, w tym przypadku SKO. Właściwość tego organu wynika z zasady domniemania kompetencji samorządowych kolegiów odwoławczych, jako organów wyższego stopnia w indywidualnych sprawach z zakresu administracji publicznej należących do właściwości jednostek samorządu terytorialnego, jeżeli przepisy szczególne nie stanowią inaczej – wynikającej z art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 12 października 1994 r. o samorządowych kolegiach odwoławczych (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 1659). Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym nie określają bowiem innego organu wyższego stopnia wobec starosty w sprawach dotyczących rejestracji pojazdów.

Powrót