Rejestrajca portalu internetowego a renta

• Autor wątku Autor wątku Grupa EyeSoft
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grupa EyeSoft

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie, reprezentuje Grupę osób niepełnosprawnych wzrokowo, która od jakiegoś czasu pisze sobie o oprogramowaniu specjalistycznym (przeznaczonym dla osób z dysfunkcją wzroku) są to głównie recenzje oprogramowania.
Jestem Koordynatorem Grupy. Grupa póki co nie jest jeszcze formalna. Ostatnio chcieliśmy udać się na konferencję programistyczną aby sporządzić relację z dostępności oprogramowania, od Organizatora otrzymaliśmy informację ,że dobrze by było gdybyśmy byli zarejestrowanym portalem internetowym. Mamy w planach uruchomienie własnej strony WWW (z naszymi recenzjami) ,w wielkim skrócie, co robimy i jak to wygląda:
  1. Nasze artykuły ukazują się średnio raz na 2 tygodnie (publikacja 5-7 artykułów co drugi piątek)
  2. Będą to również (w nie dalekiej przyszłości) materiały audiowizualne - głównie videoblogi
  3. Nie ukrywam ,że "pozycja" portalu zarejestrowanego stanowić będzie pewnego rodzaju ułatwienie w uzyskiwaniu programów do testów, Firmy chętniej udostępniają oprogramowanie redakcją ,niż "grupie wariatów, chcącej coś zrobić" - grupie nieformalnej.
  4. Pomoże nam to również w uzyskaniu wejściówek na wydarzenia i spotkania branżowe.

Teraz pytania:
  1. Czy spełniamy wymagania ustawy o prawie prasowym?
  2. Czy ja (pobieram rentę socjalną ZUS) mogę zostać redaktorem naczelnym oraz wydawcą?
  3. Czy Redaktor ma obowiązek zatrudnić redaktorów?
  4. Czy rozpoczęcie wydawania (w celach niezarobkowych (hobbystycznie) wiążę się z utratą renty?
Nie chcemy myśleć o stowarzyszeniu (na ten moment). Wolimy coś bardziej swobodnego.
Przepraszam ,jeśli popełniłem jakieś błędy (to mój 1 post :) Liczę na szybkie odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
1. Złóżcie wniosek (Art. 20. Prawa prasowego) we właściwym Sądzie okręgowym, to on podejmuje decyzję
2. Możesz
3. Nie musi
4. To pytanie do ZUS-u

Powrót