Rejestrowanie i wyrejestrowywanie sie z Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku thebarca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thebarca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Pracuję na umowie o dzieło. Składki zdrowotne jak wiadomo nie są tam odprowadzane a ja jestem osobą która dość często choruje i ma ogólne problemy ze zdrowiem. Umowe mam przedłużaną co miesiąc i dlatego mam pytanie czy Urząd Pracy może się do mnie '' przyczepić '' jeżeli co miesiąc rejestruje się jako bezrobotny a dwa dni później wyrejestrowywuje ( oczywiscie są to dni w których faktycznie nie mam podpisanej umowy ) ? Mi chodzi jedynie o świadczenia zdrowotne z Urzędu Pracy ( 30-dni po wyrejestrowaniu nadal obowiązują ). Nie zarabiam dużych pieniędzy bo w granicach 800 zł miesięcznie i nie stać mnie abym sam sobie opłacał świadczenia zdrowotne, cięzko mi znaleźć inną pracę bo nie moge wykonywać prac ciężkich fizycznie a tą pracę mam na miejscu i ogólnie mi odpowiada. Przepraszam jeśli nie ten dział i dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Według mojej wiedzy, teoretycznie jest to zgodnie z prawem.
Natomiast Urząd Pracy może zareagować trojako:

- Może w ogóle nie zdać sobie sprawy, nie zauważyć, że tak robisz.
- Może zauważyć i ucieszyć się, że ma jednego petenta mniej, z którym musi się spotykać i rozmawiać. Kamień z serca.
- Może się wkurzyć, że go "ogrywasz" i w związku z tym przeciągać czas wydania decyzji (o zarejestrowaniu bądź wyrejestrowaniu) - jeśli dobrze się orientuję, ma na to miesiąc.

No i ważne w tym wszystkim jest oczywiście to, by rzeczywiście okresy bycia bezrobotnym nie pokrywały się z okresami umowy o dzieło. Aha, no i jeszcze trzeba by podrążyć jak to jest w przypadku przychodów przekraczających połowę minimalnego wynagrodzenia. 800 zł to chyba poniżej tej połowy, ale nie wiem, czy bierze się minimalne wynagrodzenie netto czy brutto.

Ostatnia edycja:
Powrót