Rejstracja Auta Dowód tymczasowy

• Autor wątku Autor wątku hhapss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hhapss

Stały bywalec
Odpowiedzi
508
Rejstracja Auta Dowód tymczasowy
Witam mam pytanie czy urząd miał prawo mi wystawić Pozwolenie Czasowe
Zakupiłem Auto z ważnymi Badaniami Technicznymi i OC . i Tak 13-11-2021 auto zostało sprzedane w umowie w uwagach jest wpisane Uszkodzony slinik. Nastepnie 02-12-2021 zostało zakupione prze zemnie w umowie brak adnotacji o o uszkodzonym silnkiku . Od 13-11-2021 do 02-12-21 Przebywało w innych rękach i zakupiłem już auto ze sprawnym silnikiem .W urzęzie kazą mi zrobić przęglad samochodu? Celem wydania stałego dowodu rejstracyjnego. I tu moje pytanie czy Działania Urzędu sa zgodne z Prawem? Bo nie ma żadnej decyzji o zatrzymaniu Dowodu rejstracyjnego tylko Słowa Pni Grażynki musi pan zrobic przeglad . Który był zrobiony 06.11.2021.

Witam mam pytanie czy urząd miał prawo mi wystawić Pozwolenie Czasowe
Tak miał, nie mieli podstaw aby "Pozwolenia Czasowego" nie wydawać.

Skoro okresowe badanie techniczne było robione 06.11.2021 r. a umowa na której jest adnotacja "uszkodzony silnik" była sporządzona po dokonanym przeglądzie okresowym pojazdu czyli z dniem 13.11.2021 r. to silnik musiał być uszkodzony w momencie zakupu. Tak wynika z tego co przedstawiłeś.

Pani Grażynka powinna wystawić skierowanie na dodatkowe badanie techniczne (NIE OKRESOWE - które jest ważne):

2) skierowany przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu:
a) w celu identyfikacji lub ustalenia danych niezbędnych do jego rejestracji,
b) jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku drogowym, lub narusza wymagania ochrony środowiska;
Uszkodzony silnik może powodować zanieczyszczenie środowiska (wycieki płynów lub duże zanieczyszczenie spalinami) dlatego urzędnik powinien wydać takie skierowanie przy uszkodzonym silniku.

Ostatnia edycja:
ok jasne ale w decyzji którą otrzymałem nie ma o trym mowy
Co należy zrobić to była informacja ustna.

Co należy POWIEDZIEĆ W SKP na kontroli ?
jak jest zatrzymany dowód p rzez policje jest podany powód.
A w decyzji nie ma o tym mowy nic nie otrzymałem żadnego skierowania na Badania tylko decyzję o czasowej rejstracji

Badanie dodatkowe można wykonać na wniosek właściciela pojazdu.
Przychodzisz na SKP i mówisz że chcesz wykonać badanie dodatkowe w celu sprawdzenia czy pojazd nie narusza wymagań środowiska.

Inna sprawa że to Pani powinna Ci wydać skierowanie na badanie dodatkowe, bo na tz. "buzie" to może sobie żądać. Ty możesz się z tym nie zgadzać i chcesz wszystko na piśmie wraz z uzasadnieniem.

ok wszystko jasne
Mogę wybrać dwie opcje
Udać się do urzędu jak pani zapyta o dodadkowe badania powiem pierwsze słyszę. nie mam
tu żadnej informacji na piśmie. Ani w CEPIK

Lub zrobić i siedzieć cicho ale nie lubię płacić niepotrzebnie . Bo czasem urzędnicy naginają prawo lub się im nie chce.

bo ja zakupiłem auto już bez wad. Poprzedni włascicliel kupił go z adnotatcją uszkodzony silnik. Naprawił i sprzedał mi. A silnik zgodnie z rozporzadzeniem to część zamienna.

Ale zobaczymy co będzie przy odbiorze Twardego Dowodu

Udać się do urzędu jak pani zapyta o dodadkowe badania powiem pierwsze słyszę. nie mam
Dlatego nie warto wydawać nie potrzebnie pięniędzy.

Przypuszczam, że adnotacja "uszkodzony silnik" to tylko wpisana po to aby zaniżyć wartość pojazdu a im mniejsza wartość to tym mniejszy podatek od wzbogacenia.

Powrót