rekalamcja, czy rękojmia?

• Autor wątku Autor wątku annluka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annluka

Witam serdecznie

Mam następujący problem i bardzo proszę o poradę.

Kupiłam telefon komórkowy z abonamentem (aneks/przedłużenie umowy). Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, która jest zawieszona. Była zawieszona w momencie przedłużania umowy.

Telefon używany był od 24.12.2014 r. do 30.12.2014r. kiedy to połowa wyświetlacza zrobiła się czarna.

2 stycznia 2015r. zaniosłam do salonu operatora telefon i zgłosiłam problem. Pani przyjęła komórkę, wpisała jako podstawę reklamacji niezgodność towaru z umową, po czym po ponad 2 tygodniach przyszła odpowiedź od producenta, że GWARANCJA nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych. Pani przyjmując telefon w uwagach o sprzęcie wpisała, że TELEFON NIE POSIADA JAKICHKOLWIEK ŚLADÓW UŻYTKOWANIA.

Udałam się do rzecznika praw konsumentów, który wskazał, mi, że salon w którym reklamowałam (kupowałam w innym) jest franczyzowy i, że powinnam taką samą reklamację złożyć w salonie, w którym kupowałam.

Tego samego dnia, gdy telefon przyszedł kurierem od producenta odebrałam go w salonie i zawiozłam do salonu w którym kupowałam. Producent w uwagach napisał, że telefon ma drobne zarysowania na folii.

We właściwym już salonie reklamacja została przyjęta: z notatką o zarysowaniach i adnotacją, że innych uszkodzeń brak. Było to 23.01.2015r.. Dzisiaj tj. 25.01.2015r. zadzwonił do mnie sprzedawca, że nie mogę korzystać z niezgodności, ponieważ abonament jest na firmę.

Cy w takiej sytuacji przysługuje mi uprawnienie z rękojmi z KC? Sprzedawca mówi, że i tak nie uzna bo wada mechaniczna - choć na telefonie nie ma śladów użytkowania. Po czyjej stronie leży obowiązek udowodnienia, że nie było to z mojej winy przy korzystaniu z rękojmi?

Czy nie mogę skorzystać z niezgodności towaru z umową jeżeli telefon był zakupiony na paragon przy przedłużaniu umowy i nie jest używany do celów służbowych, jedynie do rozmów prywatnych.

Dodam, że wiem jakie są różnice pomiędzy reklamacją z tytułu niezgodności, rękojmią, a gwarancją. Jedak sytuacja tak się skomplikowała, że już sama nie wiem co mogę teraz zrobić. Telefon mi nie upadł, nie był niczym zalany. Używany jak już wspomniałam zaledwie kilka dni. Bardzo proszę o odpowiedź.

annluka napisał:
Dodam, że wiem jakie są różnice pomiędzy reklamacją z tytułu niezgodności, rękojmią, a gwarancją
Prowadząc DG powinnaś to wiedzieć.
Przepisy: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19640160093 oraz w zakładce "PUBLIKACJE" na stronie UOKiK - nowe przepisy w poradniku dla przedsiębiorców, wprowadzone 25 grudnia 2014 r. ustawą o prawach konsumenta.

Jako przedsiębiorca możesz korzystać z przepisów o rękojmi (art. 556. i nast. kc) i gwarancji (art. 577. i nast.).
Nie wiem o jakie uszkodzenie mechaniczne chodzi. Możesz żądać wydania telefonu w takim stanie, w jakim go oddałaś "telefon ma drobne zarysowania na folii".

Ostatnia edycja:
Oczywiście dziękuję za odpowiedź :)

Z mojej winy : nie napisałam, że telefon był kupiony 23.11.2014r., a więc nowe przepisy nie mają tutaj zastosowania.

Ponad to interesuje mnie odpowiedź na pytanie:
1. Czy nie mogę korzystać z uprawnień konsumenta jeżeli używanie telefonu nie jest związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa (zawieszone od prawie 2 lat)?
2. Kto przy korzystaniu z rękojmi musi udowodnić, że uszkodzenie jest z mojej winy. GWARANT nie wskazał na rodzaj uszkodzenia, ponieważ telefon nie ma śladów użytkowania - jedynie, że uszkodzenie mechaniczne.

Powrót