Reklama na koszulkach

• Autor wątku Autor wątku Sebastian24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebastian24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Prowadzę klub i organizuję imprezy. Ostatnio do klubu przychodzi bardzo dużo osób ubranych w koszulki z nadrukowanym logo innej firmy, która jest dla mnie konkurencyjna. Wystosowałem oficjalną informację z prośbą o nie reklamowanie innych firm/usług/itp bez mojej zgody jako właściciela w moim lokalu. Nastąpiło ogromne oburzenie, kiedy te osoby nie zostały wpuszczone do lokalu - twierdziły, że łamię ich prawa zabraniając ubierać konkretnego stroju. Jak to wszystko wygląda od strony prawnej? Czy osoby mogą reklamować inny podmiot mając go nadrukowany na koszulce na terenie prywatnym bez zgody właściciela? Czy ja faktycznie łamię czyjeś prawa?

A jeśli tamten konkurencyjny klub po prostu rozdawał koszulki w ramach promocji i sporo osób je dostało i je teraz ubierają? Jak udowodnisz że taka wersja nie jest prawdziwa i jest to celowe działanie marketingowe? No nie udowodnisz.

Nie chodzi mi o to aby im coś udowadniać itp. Chodzi mi o to czy mogę legalnie zabronić takich działań na terenie mojego klubu?

Jeśli to Twoja własność to sam określasz kto może tam przebywać i jeśli jesteś w stanie to wyegzekwować to ok.

możesz po prostu wpisać kod ubioru swojego klubu. Jest to uzasadnione (każdy może to zrobić) i rozwiązuje problem ;)

Sebastian24 napisał:
... Czy osoby mogą reklamować inny podmiot mając go nadrukowany na koszulce na terenie prywatnym bez zgody właściciela? Czy ja faktycznie łamię czyjeś prawa?
Oczywiście, a dres cod w takim zakresie może zostać uznany jako dyskryminację.

LeszsekS napisał:
Oczywiście, a dres cod w takim zakresie może zostać uznany jako dyskryminację.

Czy mogę poprosić o jakieś prawne uzasadnienie?

Powrót