Reklamacja, a samowolna naprawa

• Autor wątku Autor wątku akerd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akerd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, w lutym tego roku dokonałem zakupu myszki w pewnym sklepie.
Niestety na początku maja przestał reagować przycisk, co po przeszukaniu internetu okazało się wadą fabryczną niektórych egzemplarzy tego modelu.
Mając to na uwadze postanowiłem powołać się na niezgodność towaru z umową z żądaniem wymiany towaru na nowy zgodnie z art. 561 § 1. Pismo zostało złożone 14 maja, a 22 maja pojawiła się odpowiedź w platformie reklamacyjnej sklepu o następującej treści:

W odpowiedzi na Pana zgłoszenie z dnia 14 maja 2015 r., spółka XXXXXXXX uprzejmie informuje,
że uznaje Pana reklamację tytułem rękojmi konsumenckiej za zasadną i zobowiązuje się doprowadzić
Pana sprzęt do stanu zgodnego z umową poprzez skuteczną, niezwłoczną naprawę, jednocześnie
odrzucając Pana roszczenia dotyczące wymiany towaru na nowy.
W myśl ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta w pierwszej kolejności kupujący
powinien realizować te uprawnienia, które nie doprowadzają do zmiany ani upadku stosunku
prawnego (umowy sprzedaży). Preferowane są więc te uprawnienia, których realizacja doprowadza
towar do stanu zgodnego z umową (naprawa).

Oczywiście nie skontaktowano się ze mną w żaden inny sposób.

W dniu 23 maja na platformie pojawiła się informacja o wysłaniu naprawionej myszy do oddziału. Naprawa ta została wykonana bez jakiekolwiek poinformowania mnie o tym, o braku mojej zgody już nawet nie wspominam.

Czy skoro uznano moją reklamację za zasadną to w tym przypadku mam prawo domagać się wymiany myszki na nową?
Czy sklep ma prawo samowolnie zmienić żądanie reklamacyjne konsumenta i dokonać naprawy bez jego zgody?

akerd napisał:
Czy skoro uznano moją reklamację za zasadną to w tym przypadku mam prawo domagać się wymiany myszki na nową?
Tak. Chodzi o koszty wymiany w stosunku do kosztów naprawy, ale podążając za nietrafioną argumentacją sprzedawcy, wymiana myszki też nie powoduje upadku umowy.
akerd napisał:
Czy sklep ma prawo samowolnie zmienić żądanie reklamacyjne konsumenta i dokonać naprawy bez jego zgody?
Nie i nie ma prawa naprawić bez Twojej zgody.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za pomoc.

Dalszy ciąg sprawy:
W korespondencji mailowej sklep w pierwszej kolejności powoływał się na art. 560 § 1 oraz 2. Dalsze wiadomości potwierdzały uznanie reklamacji za zasadną przy jednoczesnym odrzuceniu roszczenia wymiany (bez podania przyczyny).
Niestety, do tej pory nie mogę się doprosić ustosunkowania do samowolnej zmiany mojego żądania.

Przed chwilą otrzymałem pismo w formie listownej o treści jak w #1 poście. Rozumiem, że w takim razie jest ono wiążące i w przypadku dalszego upierania się sklepu przy swoim, mogę wystąpić na drogę sądową w celu zaspokojenia moich roszczeń?

Na razie nie ma żadnej samowoli. Sprzedawca nie uznał roszczenia wymiany i zobowiązuje się (propozycja) do wykonanai naprawy. Może tak zrobić w przypadkach przewidzianych w ustawie (np. nadmierne koszty). Podał jednak uzsadnienie niezgodne z ustawą, że nie wspomne o logice i dlatego jego odmowę wymiany należy uznać za nieuzasadnioną.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Niestety nie jest to propozycja, a fakt dokonany - mysz została już naprawiona bez konsultacji ze mną.

Skoro odmowa wymiany towaru jest nieuzasadniona, jaki jest obecnie status mojej reklamacji?

Faktycznie napisałeś w #1, że naprawił. Wyślij pismo z oświadczenie, że nie przyjmujesz uzasadnienia odmowy sprzedawcy, nie zgadzasz się na naprawę i żądasz wymiany myszki.

Powrót