Reklamacja, a uszkodzenie produktu

• Autor wątku Autor wątku Molopol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Molopol

Użytkownik
Odpowiedzi
106
Witam
Klient odesłał na reklamację produkt, lecz dotarł uszkodzony.

Są to słuchawki BT. Klient twierdzi, że słuchawka trzeszczy, ale odesłał z złamanym pałąkiem.

Muszę uznać reklamację odnośnie trzeszczącej słuchawki?
Nie interesuje mnie przymusowe odrzucenie reklamacji tylko, czy mogę to zrobić ponieważ średnio nie mam jak udowodnić, czy to mogło mieć wpływ.
Liczę na obiektywną opinię, a nie ''sprzedawca powinien wejść w tyłek i uznać wszystko jak leci''

Nie "musisz uznawać" tylko masz się ustosunkować. Włącz, sprawdź czy trzeszczą i jaki wpływ ma na to pęknięty pałąk, odpowiedz kupującemu. Jeśli uważasz, że trzeszczą od pęknięcia co nie stanowi wady, ale po prostu uszkodzenie, to tak mu odpisz.

gryffinian napisał:
Nie "musisz uznawać" tylko masz się ustosunkować. Włącz, sprawdź czy trzeszczą i jaki wpływ ma na to pęknięty pałąk, odpowiedz kupującemu. Jeśli uważasz, że trzeszczą od pęknięcia co nie stanowi wady, ale po prostu uszkodzenie, to tak mu odpisz.

Ale on nie ma znaczenia. Są to osobne wady tylko jak ja mam dalej reklamować produkt jak jest połamany? Są od tego osobne przewody i nie powinno mieć znaczenia. Chyba, że produkt upadł i oba uszkodzenia powstały razem, ale jak to zwykle z kupującymi - według nich wysłali ok i musiało w transporcie się uszkodzić.

Tak czy inaczej TY masz się ustosunkować kupującemu. Nie ma znaczenia jak Ty dalej będziesz to reklamował. Możesz odrzucić reklamację - wtedy kupujący może iść do sądu (ewentualnie ponownie reklamować z opinią rzeczoznawcy o wadzie, ale taką reklamację też da się odrzucić). Pamiętaj, że jeśli kupujący to konsument (art. 22[1] kc) to masz 14 dni (albo 30 jeśli żąda odstąpienia od umowy).

Powrót