Reklamacja a zatrzymanie towaru

• Autor wątku Autor wątku neah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neah

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam, mam pewne pytanie i proszę o poradę.

Otóż wysłałem firmie swój laptop w ramach odstapienia od umowy (reklamacja z tytuły rękojmi). Firma po miesiącu przysłała listownie odpowiedz odmowna.

Po tygodniu napisałem do firmy odwołanie od ich decyzji. Po kolejnym miesiącu znów dostałem list, w którym firma podtrzymuje swoje stanowisko. Od tego czasu minął prawie tydzień, a łącznie od odesłania laptopa - ponad 2 miesiące.

Przez cały ten czas laptop jest w firmie, nie odesłano mi go do tej pory.
Chciałbym zapytać czy to jest zgodne z prawem, że firma tak długo przetrzymuje mój towar? Dlaczego nie odesłano mi go wraz z pierwszą odmową lub drugim listem odmownym? Czy mogę żądać jakiegoś odszkodowania/rekompensaty/uznania reklamacji dlatego, że tak długo przetrzymują zakupiony przeze mnie towar i do tej pory mi go nie odesłali?

I drugie pytanie - czy jeśli napiszę do firmy pismo z żądaniem wydania terminu (ponoć mają na to 7 dni) pod groźbą procesu sądowego - czy to nie anuluje/zakończy proces reklamacyjny? Chcę nadal odwoływać się od decyzji spółki, gdyż odesłałem im niesprawny laptop, a oni twierdzą, że jest sprawny, jednak patrząc na tempo ich odpisywania to wolałbym przez kolejne okresy "korespondencji" ze spółką mieć ten laptop u siebie i korzystać z niego.

Proszę o poradę!

neah napisał:
Otóż wysłałem firmie swój laptop w ramach odstapienia od umowy (reklamacja z tytuły rękojmi).

Co to dokładnie znaczy? Możesz rozwinąć myśl?

Jest albo odstąpienie od umowy (zwrot) albo reklamacja z tytułu rękojmi.

neah napisał:
Firma po miesiącu przysłała listownie odpowiedz odmowna.

hmmmmmmmmmmm....powinieneś wkleić treść reklamacji, podać konkretne daty itp.

Ale najpierw... zapoznaj się z tym linkiem: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

Tam masz wszystko ładnie rozpisane.

Ewentualnie inne posty na forum bo jest ich przynajmniej setka i wszystko zostało w nich podane.

Złożyłem reklamację z tytułu rękojmi jednocześnie żądając zwrotu ceny zakupu, a to podobno jest jednoznaczne ze złożeniem oświadczenia o odstąpieniu od umowy.

Nie zdążyłem odesłać towaru w ramach odstąpienia od umowy w terminie 14 dni. Zapytałem mailowo firmę czy mogę im odesłać w ramach odstąpienia od umowy po terminie i dodałem, że towar nie jest do końca sprawny.

Dostałem maila, że product manager kazał odesłać towar na koszt firmy.

11.08 towar doszedł do firmy
26.08 nadali pismo listowne, w którym poinformowali, że zbadali towar i nie ma on żadnych usterek więc odmawiają uznania reklamacji

05.09 wysłałem im odwołanie od ich decyzji, pisząc, że przecież ich pracownik się na to zgodził, a poza tym przekroczyli termin 14 dni na odpowiedź

10.10 odpisali, ze podtrzymuja swoje stanowisko, bo reklamowany towar był sprawny, a w wypadku odpowiedzi na odstapienie od umowy nie musza odpisywac w terminie 14 dni

Teraz jest 21.10, mój laptop jest u nich cały czas od 11.08.

Mając na uwadze powyższe proponuję skorzystać z porady Miejskiego Rzecznika Konsumentów.

Powrót