Reklamacja, brak uznania na korzyść konsumenta po 14 dniach, mataczenie w zeznaniach przez przedsiębiorcę.

• Autor wątku Autor wątku DominoJachas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DominoJachas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. 15 stycznia zamówiłem części do motocykla, kompletne sprzęgło. Podczas montażu, okazało się, że są widoczne wady fabryczne. Zgłosiłem to do sprzedawcy 23 stycznia -zdjecia na mail i opis problemu. Sprzedawca pokierował mnie, abym zgłosił reklamacje/zwrot poprzez formularz jego strony internetowej, to też uczyniłem 26 stycznia. Została wygenerowana etykieta zwrotu, a sama paczka wysłana 28 stycznia. Ze śledzenia paczki wynika, że sprzedawcą odebrał paczkę kompletną z zareklamowany mi częściami 30 stycznia. Od tego czasu zero odzewu, ani o otrzymaniu paczki, ani o wyniku uznania lub nie, reklamacji. Wczoraj tj 13.lutego napisałem pismo na mail do sprzedawcy, że minęło 14 dni i proszę o zwrot pieniędzy na konto. Na to sprzedawca zdziwiony, że nie wie o co chodzi, przesłałem mu dokumenty odnośnie nadania paczki, wygenerowanej etykiety oraz screen ze strony kuriera z historią dostarczenia paczki. W kolejnym mailu sprzedawca "informuje" mnie że paczkę otrzymał 9.lutego.... jak to możliwe ? Na dodatek nie potrafi mi udowodnić tego dostarczenia 9.02. Dodatkowo że części są wysłane do producenta na ekspertyzę.... Po co mi ta informacja? I, że 14 dni to dni robocze!? Kochani forumowicze, pomóżcie odpowiedzieć mi na kilka pytań, które sam sobie, nie sprzedawcy, sobie zadaję... Bo sprzedawca ma swoje prawa ;-)
1. Od którego momentu liczy się 14 dni :
A) od zgłoszenia problemu /wady fabrycznej
B) od wysłania /zwrotu paczki
C) od otrzymania/odebrania paczki/zwrotu przez sprzedawcę
2. 14 dni to kalendarzowe czy dni robocze?
3. Co dzieje się po 14 dniach bez odpowiedzi sprzedawcy w sprawie uznania/nie uznania reklamacji.

Liczy się 14 dni kalendarzowych od daty złożenia roszczenia. W twoim przypadku od 23 stycznia. Absolutnie ewentualnie można liczyć od momentu jak się do ciebie odezwał o wypełnienie formularza, bo od tego czasu masz absolutną pewność, że się zapoznał z twoim roszczeniem.

O ile oczywiście poprawnie złożyłeś roszczenie z tytułu rękojmi i prosiłeś o wymianę na nowy bądź naprawę to po 14 dniach jest automatycznie uznane. Jeżeli twoim roszczeniem był zwrot środków to niestety ale 14 dni nie obowiązuje

Część była nie używana. Otworzone opakowanie, ale nie używane. Zwróciłem, chce pieniądze, bo kupiłem już kolejne u innego sprzedawcy. Kupując nowa część , zakładam że powinna być ok. Dlatego chciałem zwrot pieniędzy, ale zrobiłem reklamacje, nie zwrot....Co teraz? Rozumiem, że jest jakaś polityka prawna sprzedawcy, najpierw naprawa, wymiana dopiero za którymś razem zwrot pieniędzy?

Reklamacja na podstawie rękojmi? Gwarancji?

Jest jakiś regulamin na stronie przez którą zgłaszałeś roszczenia? Jeśli tak to co mówi o procesie reklamacyjnym?

Trudno, żyje się dalej:) czekam na wymianę na nowe, bo raczej tego nie naprawią. Byłem pewien, że mogę wnioskować o zwrot pieniędzy, ale zareklamowałm. Polityka sklepu jest taka, ze oddają pieniądze, a nie wymieniają... Przy zwrocie... Dziękuję za pomoc.

Powrót