Reklamacja butów a termin 14 dni

• Autor wątku Autor wątku weronikadg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weronikadg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
z góry zaznaczam, że przeszukałam dużo wątków, lecz nie znalazłam w nich odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż w dniu 5.01.2015 r. oddałam buty do reklamacji z powodu znacznego rozklejenia. Dzisiaj (21.01.2015r.) otrzymałam telefon, że reklamacja została odrzucona i należy przyjechać do sklepu po buty i po opinię rzeczoznawcy.
Z tego co zdążyłam się zorientować, termin na rozpatrzenie wynosi 14 dni, lecz kalendarzowych. Problem polega na tym, że na formularzu rezerwacyjnym było napisane, że decyzja będzie do 14 dni roboczych, pod tym wszystkim jest oczywiście mój podpis. Stąd moje pytanie, czy to, że podpisałam (nieświadoma, że powinno się liczyć dni kalendarzowe) również tę informację, powoduje, że automatycznie zgadzam się na taki termin? czy mogę wnioskować o pozytywne rozpatrzenie reklamacji w związku z przekroczeniem terminu 14 dni?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1. Nie.
2. Nie wnioskować, a zażądać spełnienia żądania reklamacyjnego, o ile była to wymiana lub napawa.

PS
Stosuj proszę polskie litery.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, jednakże zapomniałam o fakcie, że 6 stycznia był dniem ustawowo wolnym od pracy, w związku z czym termin się wydłużył.

Zawsze stosuję polskie litery, post pisany z komputera, na telefonie także wyświetla mi prawidłowo :)

Dzień wolny nie ma najmniejszego znaczenia i nie wpływa na żaden termin.

PS
Faktycznie, wzrok mi się zahaczył chyba na jednym czy dwóch wyrazach, a resztę dziwnie przeoczyłem.

Faktycznie, dzisiaj przy okazji załatwiania sprawy w Urzędzie Miasta wstąpiłam do Rzecznika Praw Konsumentów, który potwierdził, że święto jednak nie ma znaczenia przy tym terminie.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Powrót