Reklamacja butów CCC niezasadna

• Autor wątku Autor wątku PawelBdg87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawelBdg87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć.

Mój post dotyczyć będzie uznania reklamacji w sklepie CCC za niezasadna. Mianowicie ok 0,5 roku wstecz zakupiłem w sklepie o którym mowa wcześniej obuwie firmy Lasocki. Od samego początku miałem problemy z notorycznie przecierającym się sznurowadłem w jednym z butów, ale uznałem ten problem za mało szkodliwy i użytkowałem buty dalej raz po raz zakupując nowe sznurowadła ... Jednak później pojawiły się kolejne problemy, mianowicie wyprucie języka w jednym z butów i postanowiłem oddać buty na reklamację. Przed oddaniem butów postanowiłem je wyczyścić, gdyż jak mi się wydaje reklamować powinniśmy czyste obuwie, tak więc buty zostały umyte.
Po dwóch tygodniach od złożenia reklamacji dotarła do mnie informacja iż została ona uznana za niezasadną gdyż z obuwia wydobywa się zapach środków chemicznych (pismo jako załącznik) i, że powinienem mieć w związku z tym świadomość możliwości utraty praw reklamacyjnych ...

Dziwi mnie trochę fakt że, rzeczoznawca w żaden sposób nie ustosunkował się co do zgłoszonych wad, a wskazał tylko iż przez używanie środków chemicznych wyczuwalne są zmiany na powierzchni butów.

Czy w taki przypadku warto się odwoływać, czy uważacie że sprawa jest już na straconej pozycji ;) ?

Ewentualnie jeżeli powinienem reklamować ponownie buty jak powinno wyglądać przygotowane przeze mnie pismo, co powinno zawierać ?

Z góry dziękuje za każdą pomoc.

P.S. Szukałem podobnego tematu jednak nie spotkałem się jeszcze z opisywanym przeze mnie przypadkiem.

Pozdrawiam,
Paweł

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Hej, właśnie to przechodzę i wiem, że reklamacja w CCC to ciężka sprawa. Moja rada: zadzwoń lub udaj się do Rzecznika Praw Konsumenta, dostaniesz radę czy warto, a jeśli tak wypełnisz pismo, które Rzecznik w Twoim imieniu wyślę do CCC. Nawet jeśli myłeś je w jakiś środkach, to graj w zaparte, że nie (chyba, że składając reklamacje powiedziałeś jak czyściłeś) jeśli nie to nie przyznawaj się. Wiadomo, że myjąc butów nie uszkodziłeś języka, ale oni zrobią wszystko żeby Ci nie naprawiać obuwia czy oddawać pieniędzy.

Pozdrawiam.

Powrót