Reklamacja butów czy zwrot

• Autor wątku Autor wątku one_day
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

one_day

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry, kupiłam przez internet od prywatnej osoby buty. Zapytałam o dodatkowe wymiary i wprowadzono mnie w błąd. Zmierzona wkładka buta nie zgadza się z rzeczywistym wymiarem i buty okazały się za duże. Ponadto buty miały być jak nowe, raz założone. Okazało się, że są to buty używane, noszące ślady użytkowania.
Czy w związku z tym mogę powoływać się na wadliwość towaru z KC? Złożyć reklamację?

one_day napisał:
wprowadzono mnie w błąd. Zmierzona wkładka buta nie zgadza się (...) okazały się za duże (...) są to buty używane, noszące ślady użytkowania.

Co na to sprzedawca?

Nie chce zwrócić pełnej kwoty, uważa, że ja mam zapłacić za przesyłki. Podał dane producenta, co do wymiaru wkładki buta, poprosiłam o ręczne wymierzenie i podał nieprawidłowy wymiar. buty z tego powodu są za duze

Twierdzi, że napisał, ze buty były raz założone, bo nie trafił z rozmiarem i że wyglądają jak na zdjeciach. To się jednak nie zgadza ze stanem rzeczywistym, buty są przybrudzone, wkładka w środku jest przytarta, na pewno były noszone więcej niż tylko raz. aha, i że powinnam się cieszyć, że kupiłam taniej, bo w sklepie są droższe

Sprzedawca twierdzi, że wysłał buty zgodne z ofertą, a odbiór przesyłki "bez zastrzeżeń" potwierdza jego stanowisko. Możesz oczywiście złożyć reklamację, ale obawiam się, że sprzedawca jej nie uzna. Nie masz żadnego dowodu na to, że otrzymane buty są niezgodne z umową.

Niestety w tej sprawie nic nie wywojujesz.
Już szybciej sama je sprzedaż dalej i odzyskasz pieniądze.

Mam dowód, zmierzyłam buty sama i wymiary się nie zgadzają. Zrobiłam zdjęcie z włożoną do buta miarką. Są to buty markowe, więc ewentualnie w sklepie można jeszcze zmierzyć na dowód.

jeśli chodzi o odbiór przesyłki, to nie było raczej możliwości sprawdzenia zawartosci paczki przy listonoszu i raczej w niczym by to nie pomogło.

Nie pomógł mi pan, ale mimo to dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam

Powrót