reklamacja butów,które farbują

• Autor wątku Autor wątku domkaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domkaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
kupiłam buty ze skóry 140zł w CCC, ale po jednym dniu noszenia zauważyłam, że bardzo farbują,całe stopy. Chciałam oddać,ale Pani powiedziała mi,że mogę tylko reklamować. I zwrot pieniędzy,to ostateczność. Dziś dostałam odpowiedź reklamacji - oddadzą mi tylko połowę kwoty i butyl,które farbują.
Czy mogę żądać oddania całości pieniędzy? Reklamowałam je w ciągu paru dni od zakupu.

Tak,ale chciałabym,żeby mi ktoś to po ludzku wytłumaczył i odpowiedział na to pytanie.

A czy w poradniku nie jest "po ludzku"?

Jakie żądanie wysunęłaś w reklamacji?

pANI poinformowała mnie ze u nich podobno jest tak ze najpierw naprawiają, wymieniają, a na końcu oddają kasę,a ja szary klient uwierzyłam,ale na papierku od nich nic nie zaznaczyła, więc właściwie albo mnie źle poinformowała albo oszukała albo tak jest?

Ja chce wiedzieć jasno czego mogę teraz od nich rzadać i co im mówić jak pojdę po nie, no nie chce 50% i butów które i tak nie bede nosić, bo farbują. Chce 100%,ale nei wiem czy moge chcieć?

więc właściwie albo mnie źle poinformowała albo oszukała albo tak jest?

+

Więc właśnie dlatego powinnaś przeczytać ten poradnik. Tam jest wskazane co i kiedy możesz żądać.

Nie wskazałaś żadnego żądania w reklamacji więc powinni się wcześniej zapytać (po uznaniu reklamacji za zasadną) jakie wysuwasz żądanie.

Ok,ale to dotyczy wszytskich sklepów, niezależnie od regulaminu?
Zreszta regulaminu CCC nie mogę znaleźć....

Pytanie za 10 punktów: czego dotyczy to forum? Odpowiedź znajdziesz w jego tytule/adresie.

I pytanie drugie: czy regulamin sklepu może stać ponad prawem? :what:

Pytanie za 10 punktów-wymiany butów, a cały czas o tym rozmawiamy.
dziękuję, za "pomoc"

To forum dotyczy porad prawnych a nie wymiany butów. Twój wątek zamieszczony na tym forum dotyczy wymiany butów. Znaczy to tyle, że na tym forum nie dywagujemy o "regulaminach sklepowych" tylko o podstawie prawnej dającej różne możliwości oraz obostrzenia. Mówiąc bardziej łopatologicznie: regulamin sklepu się nie liczy...

domkaj napisał:
Tak,ale chciałabym,żeby mi ktoś to po ludzku wytłumaczył i odpowiedział na to pytanie.

Sprzedawca jest zobowiązany udzielić wszelkich informacji o sprzedawanym przez siebie towarze. Jeżeli do produkcji butów użyto farby ekologicznej, która zwykle farbuje, powinien o tym poinformować.

Jeśli poinformował, nie może Pani reklamować butów z powodu farbowania, ale sprzedawca musi Pani udowodnić, że taką informację przekazał.

Jeśli tego nie zrobił (nie potrafi tego udowodnić), przysługuje Pani prawo do reklamowania butów i żądania ich naprawy lub wymiany. Nie jestem rzeczoznawcą, ale naprawa i wymiana na takie same chyba w tym przypadku nie wchodzi w rachubę, więc może Pani odstąpić od zawartej umowy i żądać zwrotu ceny, ale zaznaczam, pod warunkiem, że naprawa i wymiana są niemożliwe.

NO a ja zapytałam jakie mam prawa jako kupujący w tej danej sytuacji. A poradnik konsumenta sobie mogę przeczytać sama, ale mi porada.

gdzieś rzuciło mi się w oczy orzeczenie sądu, że farbowanie obuwia nie jest wadą istotną i w tamtym konkretnym przypadku skończyło się na obniżeniu ceny.

nieistotne? mamoo.... ciekawe jak nosić buty. a potem miec czarne nogi? i modlic sie zeby znajomi mówili-nie sciagaj butów :P

Powrót