Reklamacja butów - odwołanie od odpowiedzi

• Autor wątku Autor wątku kewert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kewert

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Jakiś czas temu reklamowałem drugi raz buty z tytułu niezgodności z umową. Przedmiotem wady są odklejające się czubki obuwia. Otrzymałem dzisiaj odpowiedź od sklepu, że jest to wada nieistotna możliwa do naprawy. Według mnie jest to bzdura ponieważ buty nie miały nawet pół roku, a rozkleiły się już dwa razy w tym samym miejscu. Defekt ten ma wpływ na walory użytkowe jak i estetyczne. Moim żądaniem był zwrot gotówki ponieważ jest to już druga reklamacja z tego samego powodu.
Moje pytanie teraz brzmi w jaki sposób mogę się odwołać od odpowiedzi sprzedawcy? Jakich podstaw prawnych powinienem użyć? Mógłbym zgłosić się do rzecznika praw konsumenta ale problemem jest tutaj brak czasu i dosyć spora odległość dlatego na razie chciałbym sam się odwołać.
W załączniku daję skan odpowiedzi jaką otrzymałem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
kewert napisał:
Moje pytanie teraz brzmi w jaki sposób mogę się odwołać od odpowiedzi sprzedawcy?
Przez okno:D
Przepraszam, o poranku mam zartobliwy nastrój.
Sprzedawca rozpatrzył pana reklamację i uznał iz jest ona bezpodstawna. Moze pan oczywiście skłądac "odwołanie od reklamacji",ale z uwagi na fakt,ze coś takiego nie istnieje w aktach normatywnych przedsiębiorca moim zdaniem nie musiałby nawet na to odpowiadać.
Niech pan spróbuje rzecznika praw konsumentów albo moim zdaniem lepiej od razu spróbuje procedury mediacyjnej prowadzonej przez np. Inspekcję Handlową.
Jeśli to nie zadziała, pozostaje panu droga sądowa ( w tym sąd polubowny).
Nie wiem ile kosztowały te buty ale statystycznie Polacy idą do sądu, gdy wartosć przedmiotu sporu przekracza 300 zł
Wiec do dzieła!:D

Powrót