Reklamacja butów - przekroczenie terminu na odp.

• Autor wątku Autor wątku alexgaudino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexgaudino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Kupiłem buty przez internet. Po ok. roku w podeszwach zrobiły się dziury, odesłałem je na reklamację na zasadzie rękojmi. W formularzu reklamacyjnym zaznaczyłem, że domagam się zwrotu pieniędzy lub wymiany butów. Reklamację uznano za bezpodstawną, jednak o decyzji poinformowano mnie z przekroczeniem ustawowego 14-dniowego terminu (poinformowano mnie po 16 dniach od odebrania butów). Buty zostały mi odesłane, aktualnie są u mnie. Czy mogę wystąpić do sprzedawcy z pismem o uznanie mojego żądania z uwagi na przekroczenie tych 14 dni? Przeczytałem, że przy pierwszej reklamacji nie powinienem domagać się zwrotu pieniędzy, ale co z tą wymianą?

Kiedy otrzymali pismo oni?
Kiedy ich odpowiedz Ty?

Buty razem z formularzem reklamacyjnym zostały wysłane paczkomatem (tak wygląda procedura w tym sklepie zażyczył). Przesyłkę odebrano 03.04, ja dostałem odpowiedź mailową 20.04.

Wada była istotna, więc miałeś prawo domagać się zwrotu pieniędzy. Jak masz dobrze udokumentowane daty, to składaj pozew o zapłatę i tyle. Ale wcześniej wyślij ostateczne wezwanie do zapłaty (7 dni), dodaj że w przypadku nie spełnienia żądania, wystąpisz na drogę sądową.

A co z butami? Mam je zostawić u siebie czy odesłać razem z żądaniem? I jeszcze dopytam , bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Mam w obecnej sytuacji dwa wyjścia - wysłać wezwanie do zapłaty, które uczyni zadość mojemu żądaniu zwrotu pieniędzy za buty lub wysłać pismo o uznanie mojej reklamacji (to się tyczy wymiany butów) z uwagi na niedotrzymanie 14-dniowego terminu?

Buty zostają u Ciebie. To sprzedawca ma Ci zaoferować ich odebranie. Może też stwierdzić że zostawia buty i dokonuje wysyłki nowych, a starych i tak nie chce. ;)

Musisz wybrać. Niemniej jeśli zadałeś i jednego i drugiego, to przyjął bym ze możesz na drodze sądowej zadać tego lub tego. Nie musisz się już ograniczać do pierwszej opcji skoro sama reklamacja jest uznana z powodu przekroczenia term.

alexgaudino napisał:
o decyzji poinformowano mnie z przekroczeniem ustawowego 14-dniowego terminu
decyzja dotyczyła żądania zwrotu pieniędzy, czy wymiany? Najlepiej zacytuj jej treść.

tamanu napisał:
Buty zostają u Ciebie. To sprzedawca ma Ci zaoferować ich odebranie. Może też stwierdzić że zostawia buty i dokonuje wysyłki nowych, a starych i tak nie chce. ;)

Musisz wybrać. Niemniej jeśli zadałeś i jednego i drugiego, to przyjął bym ze możesz na drodze sądowej zadać tego lub tego. Nie musisz się już ograniczać do pierwszej opcji skoro sama reklamacja jest uznana z powodu przekroczenia term.

A czy to nie jest tak , że ten 14sto dniowy termin tyczy się tylko przypadku, w którym kupujący składający reklamację domaga się naprawy lub wymiany towaru?

cedwah napisał:
decyzja dotyczyła żądania zwrotu pieniędzy, czy wymiany? Najlepiej zacytuj jej treść.

W zasadzie w uzasadnieniu ustosunkowano się do obu z moich żądań, cytuję "Po dokonaniu szczegółowych oględzin stwierdzam, że zakres zniszczeń jest zbyt duży by można było mówić o wadzie towaru. Jest to typowe przyczynienie się użytkownika do zniszczenia i dokonania próby wymiany towaru lub też otrzymania gotówki za wyeksploatowany towar. Pragnę nadmienić, że w chwili wydania towaru był on zgodny z umową, posiadał właściwości zgodne z zapewnieniem sprzedawcy, co klient potwierdził bezawaryjnym użytkowaniem. Podstawa oddalenia reklamacji art. 556 (2) kc."

alexgaudino napisał:
A czy to nie jest tak , że ten 14sto dniowy termin tyczy się tylko przypadku, w którym kupujący składający reklamację domaga się naprawy lub wymiany towaru?
zgadza się, ale sprzedawca ustosunkował się do żądania wymiany (cyt. "... dokonania próby wymiany towaru ...") więc można uznać, że 14-dniowy termin biegł i sprzedawca nie ustosunkował się do żądania w terminie i tym samym uznał roszczenie za zasadne. Wyślij sprzedawcy pismo i w związku z uznaną reklamacją zażądaj wymiany w terminie.

cedwah napisał:
zgadza się, ale sprzedawca ustosunkował się do żądania wymiany (cyt. "... dokonania próby wymiany towaru ...") więc można uznać, że 14-dniowy termin biegł i sprzedawca nie ustosunkował się do żądania w terminie i tym samym uznał roszczenie za zasadne. Wyślij sprzedawcy pismo i w związku z uznaną reklamacją zażądaj wymiany w terminie.

Dzięki za odp., właśnie o wyjaśnienie tej kwestii najbardziej mi chodziło :)

Ps. Tal tyllo nadmienie, zebys wiedział - będzie Ci też potrzebny art. 61 kc o momencie dojścia do skutku oświadczeń woli, bo zaraz będą się tłumaczyć ze "wysłali w terminie" a reszta to wina poczty ;)

Tak, tak, wiem o art. 61 kc. Właśnie tworzę pismo i na art. 61 też się powołam. Dzięki :)

Powrót