Reklamacja butów - rękojmia - odmowa sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku SuperMario88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SuperMario88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witajcie.

W dniu 08.02.2020 r. dokonałem na allegro zakupu pary obuwia.

Towar odebrałem z paczkomatu 3 dni później, czyli 11.02.2020 r.

Oczywiście zakup był dokonany od przedsiębiorcy.

W lipcu 2020 r. odesłałem sprzedawcy buty ze względu na rozklejenie się podeszwy w obu butach. Sprzedawca dokonał naprawy obuwia, odesłał mi je wraz ze stosownym protokołem.

Naprawa nie byla zbyt profesjonalna. Łączenie warstw podeszwy stało sie widoczne, czego w nowych butach nie było. Machnąłem ręką, bo to były moje buty treningowe. Nie zależało mi na ich wyglądzie.

Dokładnie 08.02 ale już 2021 r. zauważylem, że buty ponownie się rozkelają.
Dodatkowo cała podeszwa w obu butach zaczeła odklejać się od cholewki, a i zaczęły rozklejać się tzw. "czuby".

Tego samego dnia napisałem maila do sprzedawcy z opisem sytuacji. Zaproponowałem, że w związku z tym, że to jest drugie zgłoszenie dot. tej samej pary i ponownie wyszła na jaw ta sama wada, to mogę te buty zniszczyć, zrobić ich zdjęcie i na tej podstawie sprzedawca zwróci mi pieniądze.

Obsługa sklepu odpisała mi, żebym skontaktował się pod wskazanym adresem mailowym z kierownikiem sklepu. Po wymianie kilku maili ten z kolei zażądał przesłania butów, co oczywiście uczyniłem jak tylko dostałem pełną instrukcję co mam dokładnie odesłać. Sprzedawca m.in zażądał wypełnienia protokołu reklamacyjnego. Ostatecznie para obuwia trafiła do sklepu 23.02.2021 r.

Ku mojemu zdziwieniu buty zostały sklejone i odesłane do mnie.

Stanowisko sklepu jest takie, że:

"Zmiany użytkowe są to zmiany, które pojawiają się wraz z użytkowaniem ( obuwie po roku czasu użytkowania nie będzie wyglądać tak samo jak w dniu zakupu )
Obuwie poza tym zostało przyjęte powyżej roku czasu od daty zakupu paczka została odebrana 11,02,2021 a reklamacja do naszej firmy dotarła 23,02,2021.
Nie przedstawił Pan żadnego dokumentu, że w reklamowanym obuwiu istniała wada w momencie wydania towaru.
Decyzja o takim rozpatrzeniu reklamacji jest słuszna i niezmienna. "

W załączonej eksprtyzie (eksprtyza zapewne wewnętrzna sklepu, nie zaś producenta obuwia) pada stwierdzenie, że uszkodzenia wynikają z "braku odpowiedniej konserwacji". Wysłałem zapytanie do sklepu w tej sprawie, aby rozwinęli swoje stanowisko, ale oczywiście do tej kwestii się nie odnieśli.

Po pierwsze, buty wyglądają bardzo dobrze. Nie są sparciałe itp. Były używane sporadycznie do treningów indoorowych. Przez Covid ich łączny czas używania wyniósł może około 2,5 m-cy. Jest to pierwsza reklamacja obuwia w moim życiu. Te zazwyczaj starczają mi na 2-3 lata. Sklep w którym kupowalem na allegro to dość znnany sklep internetowy, ale zastanawia mnie czy nie są to jakieś podróbki. Mam 2 inne pary butów, które wcześniej używałem zarówno do uprawiania sportu, jak i codziennego użytkowania. Oprócz wytarcia podeszwy zgodnie z anatomią mojej stopy (wiekszy ucisk po wewnętrznej stronie pięty) buty wyglądają na prawdę przyzwoicie.

Buty nie kosztowały jakoś zbyt dużo (180 PLN), ale jestem podirytowany czasem ich użytkowania. No i buta sprzedawcy, jego sposób komunikacji powoduje, że nie chce tej sprawy zostawić w spokoju.

Moje zasadnicze pytania brzmią:

1. Czy sprzedawca ma rację, co do drugiego zgłoszenia, że wpłynęło ono po czasie ? Zakup dokonany 08.02.2020 r., paczka odebrana 11.02.2020 r. Mail do sprzedawcy ze zgłoszeniem drugiej reklamacji to 08.02.2021 r. Odbiór paczki przez sprzedawcę 23.02.2021.

czy w tej sytuacji nie powinno sie przyjąć, że data sprzedaży to data odbioru paczki, a od daty zgłoszenia reklamacji 08.02.2021 (mail) miałem 2 tygodnie na nadanie paczki (co oczywiście miało miejsce), a termin doręczenia do sprzedawcy pozostaje już bez większego znaczenia ?

2. Czy sprzedawca powinien szerzej wyjaśnić stwierdzenie w swojej ekspertyzie gdzie informuje, że przyczyną uszkodzeń jest brak odpowiedniej konserwacji ze strony użytkownika ?

3. Czy z racji tego, że sprzedawca dokonywał eksprtyzy wewnętrznie, (nie odsyłał butów do producenta, tj. do firmy Adidas), to czy nie należy przyjąć, ze zarówno pierwsza jak i druga reklamacja była reklamacją z tytułu rękojmi ?

4. Ile wynosi w tym przypadku rękojmia? 2 lata?

5. Sprzedawca napisał: "Nie przedstawił Pan żadnego dokumentu, że w reklamowanym obuwiu istniała wada w momencie wydania towaru." - z czego wynika to żądanie ? W jaki sposób miałem to niby udowodnić ?

Prośba o pomoc w prawidłowym zinterpretowaniu tej sytuacji.

Pozdrawiam

A reklamowałeś w ogóle na podstawie rękojmi za wady czy gwarancji?

W drugim zgłoszeniu ewidentnie podkreśliłem, że to jest rękojmia.

W pierwszym przypadku nie była to określone, ale sklep nie wysyłał obuwia do producenta, tylko wydał własną opinię w tej sprawie, wiec chyba można założyć, że też była to rękojmia (?)

W pierwszym przypadku nie była to określone, ale sklep nie wysyłał obuwia do producenta, tylko wydał własną opinię w tej sprawie, wiec chyba można założyć, że też była to rękojmia (?)
Nie można niestety. Upewnij się, że za pierwszym razem to była rękojmia. Wtedy możesz dopiero w przypadku drugiej reklamacji odstąpić od umowy bez możliwości sprzedawcy do naprawienia lub wymiany butów.

Co do pytań:
1. Jeśli zakup prywatny od przedsiębiorcy (czyli jesteś konsumentem), a rzecz jest nowa, to rękojmia trwa przynajmniej dwa lata od dnia wydania rzeczy. Do roku od dnia wydania rzeczy (wydanie 11.02.2020) istnieje domniemanie wady w przypadku konsumenta.
2. Nie musi.
3. Nie.
4. Odp. w pyt. 1
5. Pewnie z tego, że przy drugiej reklamacji -według nich - upłynął ponad rok od wydania rzeczy. Przepisy jednak nie wymagają dołączania takich dokumentów wraz z reklamowaną rzeczą.

Ostatnia edycja:
Powrót