reklamacja butów - sklep internetowy

• Autor wątku Autor wątku ahoooj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ahoooj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Szanowni Państwo!

Mam problem z reklamacją butów w sklepie internetowym. Myślałam, że znam prawa konsumenckie dosyć dobrze, a wszelkie reklamacje zawsze były rozpatrywane po mojej myśli. Problem pojawił się w sklepie internetowym, w którym kupowałam zimowe buty 30.11.2013 roku.
Odpadł mi obcas, oddanie do szewca kosztowałoby mnie za dużo pieniędzy, a dlatego że była to wtedy jedyna moja para butów zimowych, to odsyłając buty do reklamacji, musiałam kupić sobie nowe. Wada nie była wynikiem użytkowania butów, a ewidentnie złe zszycie (a niby takie solidne, skórzane). W zeszłym roku prawie w ogóle ich nie nosiłam, bo miałam inne, a w tym roku ledwo co spadł intensywniej śnieg i już się rozwaliły :o
Reklamacje mi przyjęli, a buta naprawili. W związku, że w formularzu reklamacyjnym zaznaczyłam wyraźnie, że chcę wymianę na nowe, bardzo się zdziwiłam otrzymanym powiadomieniem. Napisałam odwołanie tłumacząc, że nie chcę naprawy buta, bo zaczęłam je nosić dopiero w tym roku, a obcas odpadł mi tak, że miałam ogromną dziurę na pięcie i nie mam pewności, że następnym razem nie odpadnie mi drugi, akurat kiedy skończy się na mnie gwarancja. Mój mail oczywiście był dłuższy, napisałam tam wiele argumentów, dlaczego jestem niezadowolona z naprawy buta, bo chciałam udowodnić swój ogromny dyskomfort i późniejsze niedogodności związane z noszeniem tych butów, a oni napisali mi że wada jest nieznaczna i nie mają podstaw, żeby dać mi nowe buty :)
I pytanie: co mam zrobić w takiej sytuacji? Czemu mi je naprawiają zamiast dać nowe? Dlaczego piszą, że wada jest nieznaczna, skoro obcas "oderwał się" od buta, a mój szewc naprawę wycenił na prawie 70 zł?
Czy mam szansę odwołać się od decyzji raz jeszcze?

Pozdrawiam serdecznie.

Powrót