Reklamacja Butów w Sklepie Sizeer, Odrzucona - "Zbyt Szeroka Stopa"

• Autor wątku Autor wątku Dezak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

Dezak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Państwa,

22.12.2014 r. Zakupiłem Buty LACOSTE CARNABY EVO CRT w Sklepie Sizeer w Silesi City Center w Katowicach. Niespełna Pół Roku Później (27.07.2015 r.) Buty Rozerwały się (Oddzieliła się Skóra od Podeszwy w Okolicach Śródstopia)
Zgłosiłem to następnego dnia i Reklamowałem Produkt. 30.07.2015 r. Otrzymałem Wiadomość wraz z Opinią że Jest to Uszkodzenie Mechaniczne - Opinia Poniżej:

W wyniku dokonania szczegółowych oględzin przedmiotowej pary obuwia stwierdzono, iż Pana reklamacja jest nieuzasadniona. Na podstawie deformacji cholewki obuwia stwierdzono, iż wyżej wymienione uszkodzenie* jest uszkodzeniem mechanicznym, powstałym w czasie jego użytkowania.
Uszkodzenia wynikają z nieodpowiedniego dopasowania obuwia do wymiarów stóp, co do ich szerokości. Wnioskuje to, na podstawie deformacji cholewek (wypchania). Uszkodzenie (rozerwanie) materiału wierzchniego nie wynika z wady obuwia. Powyższego uszkodzenia nie można uznać za wadę, za którą odpowiedzialność ponosi sprzedawca. W związku z Powyższym Pana Reklamacja Zostaje Odrzucona.

W imieniu Sprzedawcy - Marketing Investment Group S.A z siedzibą w Krakowie.

*Wady Stwierdzone przez Klienta: Rozklejanie Się cholewki w obu butach. Wyprucie się cholewki w prawym bucie od zewnętrznej strony.

Moje Pytania Odnośnie Powyższej Sprawy:

1. Czy Spółka Marketing Investment Group może powołać się na niedopasowanie obuwia co do szerokości "Za szeroką stopę", jeżeli nie mam medycznie stwierdzonego Płaskostopia, Nikt mnie nie poinformował przy zakupie Obuwia że mam za szeroką stopę, Zakupiłem obuwie o rozmiarze 11,5 a noszę normalnie 11

2. Tak jak widać w wadach Stwierdzonych Powyżej, w Jednym Bucie Rozerwała sie Cholewka ale w innych miejscach ( w obu butach) podeszwa odkleja się od górnej Części obuwia, a do tego Opiniodawca sie nie odniósł.

3. Buty Rozerwały się po Okresie Krótszym niż Połowa Gwarancji na Obuwie (po 7,5 miesiąca a Gwarancja jest na 24 miesiące) - czy to też miałoby wpływ na odwołanie?

4. Nie wiem jak zabrać się za napisanie odwołania w tej sprawie. Czy od razu iść do rzecznika ochrony praw konsumenta, czy za pierwszym Razem Wystarczy się Osobiście Odwołać. Nie wiem Czy jest możliwość Podciągnięcia Wyżej wymienionej Opinii pod odpowiednie Przepisy Prawne -Wydaje mi się że bez Opinii Medycznej O płaskostopiu, Nie mogą sie Powoływać na takie rzeczy, zwłaszcza że nie zostałem Poinformowany że obuwie nie jest przeznaczone dla osób o płaskostopiu i jeżeli takie mam muszę nosić w nim odpowiednie wkładki (mimo że płaskostopia nie posiadam, ale chyba w ciemno Opiniodawca uznał że mam Stópki jak Niedźwiedź Grizzly).

Liczę Na Państwa Pomoc, założyłem Nowy Temat na forum, bowiem liczę na Pewne Wskazówki od Państwa co Przede wszystkim ująć w moim odwołaniu.

Pozdrawiam wszystkich Serdecznie i Dziękuję za Waszą Pomoc :)

Ostatnia edycja:
Temat butów milion razy wałkowany na forum.

W skrócie:
1. Nie istnieje żadne "Odwołanie". Możesz je pisać, pewnie wyląduje w koszu lub niszczarce.
2. Zdobądź pozytywną opinię od innego rzeczoznawcy.
3. Na buty najczęściej nie ma gwarancji - nie znam przypadku, żeby ktoś dostał kartę gwarancyjną z warunkami jej świadczenia...

wittka Jeżeli Nie ma Pani / Pan pojęcia o czym jest mowa proszę się nie wypowiadać.

1. Rozmawiałem z Rzecznikiem Obrony Praw Konsumenta, który powiedział wyraźnie, że mam możliwość napisania odwołania, a nawet muszę to zrobić.

2. Powołanie niezależnego rzecznika kosztuje od 60 do 80 zł i w/w Spółka może również sie odwołać od jego Opini.

3. KC Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu. - Tak na Buty Jest Gwarancja.

4. Rzecznik Poradził mi abym napisał odwołanie, aby było wyraźnie widoczne, że nie zgadzam sie z decyzją tego Pseudo Rzeczoznawcy i Po ich Kolejnej Odmowie Sprawę kieruję do Sądu Polubownego.

5. W/g Rzecznika Obrony Praw Konsumenta - Wadą fabryczną jest Ostra Krawędź Podeszwy w miejscu łączenia z Cholewką, dlatego but się rozerwał.

Jeżeli macie Państwo jakieś Konkretne wskazówki jak takie odwołanie Napisać, bardzo bym prosił o pomoc.

P.S

temat butów wałkowany milion razy bo padają takie odp. jak od Pana / Pani które są mniej niż mało Pomocne.

Dezak napisał:
wittka Jeżeli Nie ma Pani / Pan pojęcia o czym jest mowa proszę się nie wypowiadać
Ty szukasz porady, czy tez już wiesz, co chcesz przeczytac w odpowiedzi?
Dezak napisał:
Rozmawiałem z Rzecznikiem Obrony Praw Konsumenta, który powiedział wyraźnie, że mam możliwość napisania odwołania, a nawet muszę to zrobić.
Podobnie, jak masz możliwość dania na mszę w tej intencji. Możesz pisać odwołanie, potem odwołanie od odwołania itd. - tylko po co, skoro sprzedawca nie musi w ogóle Ci odpowiadać?

Dezak napisał:
Powołanie niezależnego rzecznika kosztuje od 60 do 80 zł i w/w Spółka może również sie odwołać od jego Opini.
Rzecznik Ci to powiedział, czy sam wymyśliłeś taką możliwość?
Dezak napisał:
Tak na Buty Jest Gwarancja.
Głupoty wypisujesz.

I po raz kolejny Pada "Odpowiedź" nic nie wnosząca do całości - Przysłowiowe Polskie Pierdolenie.

Odpowiadając:

1. Po konsultacji z Federacją Konsumentów - Sprzedawca ma Obowiązek Odnieść się do mojego Odwołania, brak odpowiedzi z jego strony też jest odpowiedzią - Ignorowanie. Daje mi to podstawy do złożenia Sprawy do Sądu Polubownego lub Konsumenckiego, albo złożenia wniosku o Mediację do Federacji Konsumentów lub Rzecznika Obrony Praw Konsumenta. ALE MUSZĘ MIEĆ JAKIEKOLWIEK STANOWISKO SPRZEDAWCY - Przecież wiem że to mało skuteczne, ale muszę mieć materiał do Pozwu Sądowego, aby to miało ręce i nogi.

2. Na poniższym Linku jest lista Zarejestrowanych rzeczoznawców:
WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT INSPEKCJI HANDLOWEJ W KATOWICACH
Obdzwaniając Wszystkie numery z działu Obuwia Cena za wydanie opinii Waha się w granicach 50 - 80 zł. W/g Rzecznika Obrony Praw Konsumenta w Katowicach... Podobnie jak Ja mogą nie zgodzić się z Opinią Mojego niezależnego Rzeczoznawcy i napisać odwołanie od jego Opinii z Uzasadnieniem (Czyli DOKŁADNIE TO CO JA ROBIĘ W TYM MOMENCIE)

3. loco1 Jak coś piszesz to uzasadnij to Proszę... "Głupoty Wypisujesz" - To dlaczego, Argument, cokolwiek. Jeżeli Ogólnie podsumować Pana / Pani Odpowiedź nic ona nie wnosi do tematu i jest zwykłym SPAMEM.

Mimo wszystko Liczę że wkońcu trafi tutaj Osoba z cennymi Wskazówkami dla mnie a nie z zamiarem Wytknięcia - Co źle Napisałem, czy Czepiania się słówek.

Zajmujecie sie wytykaniem mi błędów, a raczej osobom od których pow. informacje uzyskałem, zamiast PRZECZYTAĆ -> POMYŚLEĆ -> UDZIELIĆ WSKAZÓWKI. Jeżeli nie masz pomysłu co napisać lub nie masz pojęcia jak doradzić To zwyczajnie się nie odzywaj.

Zobaczcie ile czasu Tracę, 4 Post bez poruszenia Tematu.

Teraz nic tylko czekać na czepialskiego że kropek na końcu zdania nie wstawiam.

Liczę na Odpowiedź w temacie, a nie Czepianie się słów - Nie wiesz co Napisać - MILCZ.

Ostatnia edycja:
Dezak napisał:
Po konsultacji z Federacją Konsumentów - Sprzedawca ma Obowiązek Odnieść się do mojego Odwołania
Nie ma żadnego obowiązku. Zapytaj tego kogoś z Federacji o podstawe prawna tego, co Ci powiedział.

Dezak napisał:
ALE MUSZĘ MIEĆ JAKIEKOLWIEK STANOWISKO SPRZEDAWCY
Już masz - odrzucenie zasadności reklamacji.

Dezak napisał:
Podobnie jak Ja mogą nie zgodzić się z Opinią Mojego niezależnego Rzeczoznawcy i napisać odwołanie od jego Opinii z Uzasadnieniem
Nie ma czegoś takiego, jak takie odwołanie. Nie musza w ogóle reagować na to, ale przynajmniej będziesz miał wiedzę, czy masz rację.
Dezak napisał:
KC Art. 568. § 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, - Z dupy Sobie tego nie wyjąłem.
Nie wiem, skad wyjałeś. Ale na pewno nie rozumiesz tego przepisu, ani nie dotyczył o
Dezak napisał:
Zobaczcie ile czasu Tracę, 4 Post bez poruszenia Tematu.
Tracisz, bo nie szukasz porady, Tylko potwierdzenia swoich tez.

loco1 napisał:
Nie ma żadnego obowiązku. Zapytaj tego kogoś z Federacji o podstawe prawna tego, co Ci powiedział.

Masz Rację Po wykonaniu 3 Telefonu do Federacji Konsumentów, Uzyskałem Odpowiedź że nie ma on obowiązku Odpowiedzieć na Otrzymane Odwołanie, Także nie ma ustalonego terminu Do kiedy Musi Odpowiedzieć - Komplikuje to w znacznym stopniu całą sytuacje. - Przepraszam za Pomyłkę.

Już masz - odrzucenie zasadności reklamacji.

Nie ma czegoś takiego, jak takie odwołanie. Nie musza w ogóle reagować na to, ale przynajmniej będziesz miał wiedzę, czy masz rację.

"Prawnik" No. 3 z Federacji Konsumentów, potwierdził że nie ma czegoś takiego jak Odwołanie - Tutaj Też Miałeś Rację. Przepraszam nr 2.

Nie wiem, skad wyjałeś. Ale na pewno nie rozumiesz tego przepisu, ani nie dotyczył o
Tracisz, bo nie szukasz porady, Tylko potwierdzenia swoich tez.

A dokładnie stąd https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=11397
w Pkt. 4 (Kodeks cywilny, art. 561^5 i 568 § 1) - Teraz dokładnie To przeanalizowałem i ma sie to nijak do tej sytuacji. - Przepraszam nr 3.

No to tak, czy teraz myślę logicznie: Załóżmy że uzyskam Pozytywną Opinię od Niezależnego Rzeczoznawcy, do Odwołania załączę Dokumentację Medyczną, że nie Posiadam Płaskostopia, Zbyt Szerokiej Stopy, Zmian Kostnych itp. itd. Narobię się jak Dziki Osioł a i tak Nie uzyskam Odpowiedzi a wpędzę sie w Koszta.
Sąd Polubowny Działa na zasadzie w/g waszego Forum i Poradnika na nim, tylko jeżeli Obie Strony Wyrażą Chęć wzięcia udziału w tym Cyrku.
Sąd Konsumencki to koszta i babranie sie z tym przez ho ho Bóg jeden wie ile.

Szukam na nich Młotka, ale wygląda na to że takowego nie ma - mylę się ?

Jeśli nie chcesz uzyskać opinii rzeczoznawcy, ani poddawać sprawę rozstrzygnięciu przez sąd, to pozostaje Ci chyba tylko napisać grzeczną prośbę o zmianę stanowiska i dać na mszę w tej intencji. Albo pojść na pielgrzymkę...

loco1 napisał:
Jeśli nie chcesz uzyskać opinii rzeczoznawcy, ani poddawać sprawę rozstrzygnięciu przez sąd, to pozostaje Ci chyba tylko napisać grzeczną prośbę o zmianę stanowiska i dać na mszę w tej intencji. Albo pojść na pielgrzymkę...

Ciebie to Chyba Miękkim Robili, albo po prostu Jesteś Kolejną Ofiarą Przemysłu Gumowego... Na chuja Wacława Po co inwestować pieniądze i Czas w coś co nie ma racji bytu. Równie Dobrze mogę pieniądze spuścić w WC przynajmniej Czas zaoszczędzę.

Sam mówisz że odwołanie jest bezsensu, po czym gadasz żeby do odwołania dodać opinie rzecznika... Po co... Ja wiem o tym że bezpodstawnie została ta reklamacja nieuznana, bo nie mogą powoływać się na "zbyt szerokie stopy" nie uwzględniając Dok. medycznej.

Napisałbym Ci jeszcze co doradził mi prawnik ode mnie z Firmy, ale doradztwo Prawne sporo kosztuje.

Już wiem Jak mam Temat Ugryźć, Co mam Napisać i w Jaki sposób.

loco1 Jesteś Osobą Niepoważną, Twoje Posty nic nie wnoszą i wiesz tyle o Prawie co Baba z Magla. wypowiadasz się w sposób nieuprzejmy oraz jak dzieciaki z Placu Zabaw, na zasadzie "Głupi jesteś" oraz "nie bo nie"

Temat do zamknięcia

Szkoda, że niczego nie rozumiesz i nie przyswajasz wiedzy.

A z takimi tekstami to na tym forum pomocy raczej się nie spodziewaj.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót