Reklamacja butów z tytułu rękojmi - chciałem wymiany, sklep chce naprawiać

• Autor wątku Autor wątku Morgh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Morgh

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Tak więc zakupione sandały po 2 tygodniach zwyczajnie się rozpadły - poszły sznurki/nici mocujące elementy górne do podeszwy.
Odesłałem do sklepu z informacją, że w związku z przysługującymi mi prawami chciałbym je zareklamować z tytułu rękojmi i zwracam się o wymianę na nowe. Sklep odpowiedział, że wysyłają do rzeczoznawcy i będą się kontaktować.

Dzisiaj zadzwonili, że oni proponują naprawę... Z tego co poczytałem, mają do tego prawo w sytuacji, gdyby wymiana wiązała się z "nadmiernymi kosztami" - buty kosztowały 310 PLN, więc przypuszczam że mają prawo się na to powoływać... czy w związku z tym, jak mogę się na to nie zgodzić i z kolei zażądać zwrotu pieniędzy?

Po pierwsze ustalmy:
1) Data zakupu?
2) Data zauważenia wady i złożenia reklamacji?
3) Podstawa prawna reklamacji (tj ustawa czy gwarancja)?

Wtedy Ci jednoznacznie odpowiemy na jakiej podstawie mogą bądź nie mogą tego zrobić.

1) Data zakupu - Zamówienie złożone 6 maja 2015; zrealizowane 12.05.2015
2) Data zauważenia wady - 4 czerwca 2015, tego samego dnia wysłany e-mail, buty z pisemnym powiadomieniem odesłano 10.06.2015
3) Podstawa prawna - ustawa (rękojmia)

Poniżej treść pisma przesłanego razem z butami
REKLAMACJA Z TYUŁU RĘKOJMI

Ponieważ jeden z nabytych u Państwa butów zwyczajnie się rozpadł w toku normalnego użytkowania po zaledwie 2 tygodniach, zgodnie z przysługującymi mi prawami na mocy ustawy o prawach konsumenta, niniejszym chciałbym zawiadomić o reklamacji z tytułu rękojmi.

W związku z powyższym zwracam się o wymianę wadliwej pary butów na nową.
Przesyłam wadliwą parę butów oraz dowód zakupu – paragon.

Zatem zgodnie z art 561 § 3 KC:
Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu kupującego, jeżeli doprowadzenie do zgodności z umową rzeczy wadliwej w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z umową wymagałoby nadmiernych kosztów. Jeżeli kupującym jest przedsiębiorca, sprzedawca może odmówić wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady także wtedy, gdy koszty zadośćuczynienia temu obowiązkowi przewyższają cenę rzeczy sprzedanej

No dobrze, może odmówić wymiany zamiast tego proponując naprawę.
A czy ja mogę odmówić naprawy i zamiast tego zażądać zwrotu pieniędzy?

A czy ja mogę odmówić naprawy i zamiast tego zażądać zwrotu pieniędzy?