Reklamacja butów znanym sklepie

• Autor wątku Autor wątku kanionds
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanionds

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
a) ja - osoba fizyczna kupująca buty od znanego sklepu

b) podstawy reklamacji
rękojmia za wady KC 556-576

d) wskazać daty
zakup: 10.03.2015
znalezienie wady: 22.03.2015
złożenie reklamacji: 29.03.2015

żądałem wymiany na nowe lub zwrotu pieniędzy

data ustosunkowania się sklepu: 5.04.2015

ponowne zauważenie wady: 09.04.2015
ponowna reklamacja: 13.04.2015

data ustosunkowania się sklepu: 24.04.2015

tym razem żądałem zwrotu pieniędzy

e) para obuwia

f)
Witam
po zakupie butów rozkleiły mi się czubki w obu butach. zgłosiłem to do sklepu, żądając wymiany na nowe lub zwrotu gotówki. zostały naprawione na podstawie art 560 KC paragraf 1.

po paru dniach lewy but znowu się rozkleił, więc zaniosłem parę do sklepu żądając zwrotu pieniędzy.

Moja reklamacja nie została rozpatrzona, więc zadzwoniłem do sklepu i dostałem na maila pismo, w którym cytuję:
"Powstała nie dogodność a zgłaszana wada towaru kwalifikuje się do naprawy, a naprawa nie spowoduje utraty właściwości użytkowych towaru. Biorąc pod uwagę powyższe nie ma podstawy do zwrotu gotówki. Brak zgody ze strony klienta uniemożliwia załatwienie sklepowi reklamacji pozytywnie."

Czy to oznacza, że za każdym razem gdy czubek znowu się rozklei mam biegać do sklepu i naprawiać i tak, aż do momentu, aż skończy się okres rękojmi? Czy w takim przypadku mam jakąkolwiek szansę na zwrot pieniędzy?

Ostatnia edycja:
Sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi usunięcia wady bo nie usunął jej skutecznie. Opisywana wada jest istotna i na podstawie art. 560. kc jesteś uprawniony do odstąpienia od umowy. Złóż pismo z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy i zażądaj zwrotu ceny.

Powrót