Reklamacja Castorama - błąd pracownika

• Autor wątku Autor wątku pytanie_prawne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytanie_prawne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Udałem się do Castoramy żeby zakupić środek do zwalczania chwastów na trawniku. Poprosiłem o pomoc pracownika działu ogród. Musiałem tak zrobić bo w Castoramie środki do oprysków są zamknięte w szafie na klucz i tylko wykwalifikowany pracownik, który posiada klucz do tej szafy może takie środki wydać klientowi. Pomyślałem więc, że mam do czynienia z fachowcem. Ja się nie znam więc polegałem na jego opinii. Pracownik "zachwalał" mi jeden ze środków, że super niszczy chwasty na trawniku więc go kupiłem. Środek firmy Target "Sprinter". Spryskałem trawnik i po tygodniu środek zniszczył mi cały trawnik. Okazało się że środek SPRINTER powinien być stosowany w sadach na chwasty jedno i dwuliścienne co oznacza, że też zniszczy trawę (w ulotce nie jest napisane, że nie wolno go stosować na trawniki). W związku z tym złożyłem reklamację w Castoramie ponieważ przeszkolony pracownik polecił mi środek, który zniszczył mi trawnik (trawę kładłem z rolki więc koszt był spory). W reklamacji zażądałem żeby Castorama pokryła koszt wymiany trawnika na ok 4500 zł.
Otrzymałem odpowiedź z Castoramy o treści :
"Zgłoszone roszczenie poniesienia kosztów wymiany trawnika w wysokości 4500 zł jest bezpodstawne. Zakupiony przez Pana środek HERBICYD SPRINTER jest tzw. herbicydem totalnym, przeznaczonym do zwalczania roślin jednoliściennych i dwuliściennych. Efektem zastosowania tego środka jest zwalczanie w/w roślinności. Znajdująca się na opakowaniu informacja "chwastobójczy totalny" powinna skłonić użytkownika do szczegółowego zapoznania się z instrukcją. Użycie więc preparatu było indywidualną decyzją użytkownika, stąd ani Castorama jako sprzedawca, ani też firma Tamark jako producent nie ponoszą odpowiedzialności za powstałe szkody. W tym przypadku nie mają zastosowania powołane przepisy o odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi i związane z tą odpowiedzialnością prawo żądania naprawienia szkody. "

Czy istnieje podstawa do odwołania się od tej decyzji lub skierowania sprawy na drogę sądową i dochodzenie oczekiwanego odszkodowania ?

Pozdrawiam

pytanie_prawne napisał:
lub skierowania sprawy na drogę sądową i dochodzenie oczekiwanego odszkodowania ?Pozdrawiam

Nie widze podstaw na chwile obecną bo nie masz zadnych argumentów przemawiajacych na swoją korzysc.

Pamietaj o art.6 KC.

Czytasz w ogole ulotki lekow przepisane przez lekarza przed uzyciem?

Czy fakt, że w Castoramie te środki wydaje tylko uprawniony pracownik nie przenosi w żaden sposób odpowiedzialności za to co poleca ?
Ulotki leków czytam ale są dużo bardziej precyzyjne. Na ulotce tego środka nie ma informacji żeby nie stosować środka w ogrodach i na trawnikach.
Czy jeżeli kardiolog przepisze na serce kwas acetylosalicylowy, którego dany pacjent nie może brać bo ma przeciwwskazania a pacjent go weźmie i dostanie krwawienia z przewodu pokarmowego to winny jest pacjent bo nie przeczytał ulotki ?
Co do dowodów:
1. przy zakupie była moja żona która może poświadczyć że pracownik polecał mi ten konkretny środek do stosowania na trawniku
2. podczas składania reklamacji przeprowadziłem eksperyment. Przy kierowniczce działu ogród zapytałem losowo wybranego pracownika uprawnionego do wydawania tych środków i po raz kolejny polecił mi ten sam środek

Zwroc sie o pomoc do Miejskiego Rzecznika Konsumentów [bezpłatnie].

Po analizie materialow przez prawnika bedziesz wiedzial czy masz szanse cos ugrac.

Powrót