reklamacja części + zwrot kosztów jej montażu

• Autor wątku Autor wątku olo75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olo75

Użytkownik
Odpowiedzi
268
Witam
Kupiłem część samochodową która uległa awarii na gwarancji. Reklamuję ją lecz sam ją wymieniałem i kosztowało mnie to trochę pracy. W związku z reklamacją chcę też zwrotu kosztów wymiany części wycenionej na podstawie średniego kosztu z 3 warsztatów samochodowych. Czy mogę w taki sposób wyliczyć koszty wymiany reklamowanej części czy moja praca jest bezwartościowa i nie należy mi się zwrot kosztów kiedy sam wymieniałem część którą reklamuję.

Znalazłem takie przepisy:

Art. 5611 kodeksu cywilnego

§ 1. Jeżeli rzecz wadliwa została zamontowana, kupujący może żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania po dokonaniu wymiany na wolną od wad lub usunięciu wady. W razie niewykonania tego obowiązku przez sprzedawcę kupujący jest upoważniony do dokonania tych czynności na koszt i niebezpieczeństwo sprzedawcy.

§ 2. Sprzedawca może odmówić demontażu i ponownego zamontowania, jeżeli koszt tych czynności przewyższa cenę rzeczy sprzedanej.

§ 3. Jeżeli kupującym jest konsument, może on żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania, jest obowiązany jednak ponieść część związanych z tym kosztów przewyższających cenę rzeczy sprzedanej albo może żądać od sprzedawcy zapłaty części kosztów demontażu i ponownego zamontowania, do wysokości ceny rzeczy sprzedanej.

Mam rozumieć że mnie obowiązuje tylko § 3 jako konsumenta czyli że jak kupiłem część za 38zł to mogę żądać tylko dodatkowe 38zł za ewentualny demontaż i montaż ponowny czyli do wysokości ceny rzeczy sprzedanej?

arturoooo napisał:
Kodeks Cywilny i przytoczone artykuły Cię nie interesują biorąc pod uwagę:

Więc jakie przepisy mówią o zwrocie kosztów montażu i demontażu zakupionej części która okazała się wadliwa i jest na nią gwarancja i czy jakiekolwiek przepisy mówią o tym?
Poza tym do czego odnoszą się przepisy które zacytowałem do jakiej sytuacji? Czy chodzi o to że rzecz jest od samego początku wadliwa? Czyli ewidentne oszustwo sprzedającego?

Ostatnia edycja:
olo75 napisał:
uległa awarii na gwarancji. Reklamuję ją lecz sam ją wymieniałem
Powinieneś złożyć reklamację z żądaniem demontażu, wymiany lub usunięcia wad i montażu i nic samodzielnie nie wymieniać.

cedwah napisał:
Powinieneś złożyć reklamację z żądaniem demontażu, wymiany lub usunięcia wad i montażu i nic samodzielnie nie wymieniać.

Proszę o podanie przepisu na który mogę się powołać składając reklamację z żądaniem demontażu, wymiany lub usunięcia wady.

Co z warunkami gwarancji bo czytałem je w przypadku innych sklepów (zakładam że i ten w którym ja kupowałem część ma takie same warunki) i mają one zapis że kupujący ma w celu reklamacji przynieść do sklepu część w oryginalnym opakowaniu.
Teraz moje pytanie czy warunki reklamacji i żądanie przyniesienia do sklepu części która została zamontowana sklep może sam sobie ustalać dowolnie czy prawo ogranicza dowolność w formułowaniu warunków gwarancji.

olo75 napisał:
Proszę o podanie przepisu na który mogę się powołać składając reklamację

sam go zacytowałeś

olo75 napisał:
Art. 5611 kodeksu cywilnego

§ 1. Jeżeli rzecz wadliwa została zamontowana, kupujący może żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania po dokonaniu wymiany na wolną od wad lub usunięciu wady (...)

Powrót