reklamacja czy ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym ???

• Autor wątku Autor wątku kacha-ol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacha-ol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam wątpliwości w związku ze złożeniem reklamacji.
26.11.2014 r kupiłam zegarek (NIXON), był noszony niezwykle rzadko. Mniej więcej w połowie września 2016 zauważyłam że zaczyna odpryskiwać z niego biała emalia. Napisałam do biura obsługi klienta marki NIXON z zapytaniem o to jak wyglądać ma reklamacja i z opisem wady.
W odpowiedzi otrzymałam następującego e-maila:

"Jeżeli chodzi o model jak odczytałem NIXON PLAYER ALL WHITE/GOLD to jest to model zegarka pokryty specjalną podwójną powłoką (CHROMACOAT) złotą i białą. Powłoka biała jest powłoką nietrwałą - specjalnie tak zaprojektowaną aby się "wycierała" (tak jak np. materiał "JINNS" z których szyje się spodnie wycieralne itp.). Powłoka złota jest powłoką trwałą."

I tu pojawia się problem, bo w opisie przedmiotu nie było informacji o tym że biała powłoka nie jest trwała, nie dostałam też instrukcji obsługi w języku polskim. Gdybym wiedziała że powłoka jest ścieralna na pewno nie zdecydowałabym się na zakup tego zegarka za ponad 1000zł.

Co więcej, sprzedawca doskonale zdaje sobie sprawę że zataił bardzo istotna informację, w momencie gdy zaczęłam pisać do BOK w sprawie zegarka (22 września br) w opisie nie było tej informacji (posiadam print screen'y), obecnie została już uzupełniona.

Czuję się oszukana i nie bardzo wiem co mam w tej sytuacji zrobić. Boje się że składając reklamację albo ją odrzucą albo dostanę nowy zegarek (ten sam model),a ja chciałabym odstąpić od umowy, bo to nie jest to, to co chciałam kupić. Kupując biały zegarek liczę że taki będzie, odpryskiwanie wygląda nieestetycznie, nie na to liczyłam.

Wyczytałam że mogę powołać się na ustawę o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym
art.6 i 12

czy ma to sens ? jak powinnam postąpić w tej sytuacji ? czy jest jakiś wzór pisma w którym mogę powołać się na tą ustawę ?

Ostatnia edycja:
Powołać się w reklamacji na rękojmie za wady, które w tym przypadku zaistniały w czasie nie przekraczającym roku od zakupu. Zachodzi więc domniemanie o tym, że wada istniała w czasie zakupu. Możesz odesłać zegarek do reklamacji uzasadniając to screenami- masz dowody na zatajenie przez sprzedawce informacji na co możesz się powołać. Z pewnością dostaniesz nowy zegarek z którym stanie się to samo i wtedy będziesz mogła wnioskować o zwrot gotówki lub obniżenie ceny.

gawusia napisał:
Powołać się w reklamacji na rękojmie za wady, które w tym przypadku zaistniały w czasie nie przekraczającym roku od zakupu. Zachodzi więc domniemanie o tym, że wada istniała w czasie zakupu.
Głupoty wypisujesz.

loco1 napisał:
Głupoty wypisujesz.

Na jakiej podstawie wnioskujesz, że to głupoty? Nie radziłabym gdybym nie była w podobnej sytuacji z tym, że moja dotyczyła wadliwych okularów. Udało mi się odzyskać całą kwotę za wadliwy towar właśnie na podstawie rękojmi...

Łatwo ocenić samemu nie mając nic mądrego do powiedzenia...

loco1 napisał:
Głupoty wypisujesz.

Piszesz tak odnośnie tego konkretnego przypadku, w odniesieniu do informacji przedstawionej wątkotwórczyni przez BOK czy może w ogóle podane stwierdzenie jest głupotą?

Powrót