reklamacja farbujacej sukienki i pranie w pralce

• Autor wątku Autor wątku odbita88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

odbita88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Dwa tygodnie temu kupiłam w jednej z sieciówek czarną sukienkę z białym kołnierzykiem. Po praniu okazało się że sukienka zafarbowała ten biały kołnierzyk. Chciałam złożyć reklamację jednak przy spisywaniu pisma pani zapytała się jak ją prałam, odpowiedziałam że w pralce w 40 stopniach. I wtedy Pani powiedziała mi że najprawdopodobniej reklamacja będzie odrzucona bo na metce producent napisał żeby prać ręcznie w 40 stopniach. Czy jest szansa żeby się od tego odwołać w razie odrzucenia? Przecież temperatura prania była dobra, a to czy coś prane jest w pralce czy też ręcznie chyba nie ma większego znaczenia, czy się mylę?

Pranie ręczne a w pralce różni się. Dlatego np swetry można prać tylko ręcznie aby ich nie zniszczyć,są materiały które do pranie w pralce się nie nadają. Co do reklamacji, to głupio Pani postąpiła, nie czytając zaleceń producenta i przyznając się. Na przyszłość na takie pytanie warto odpowiedzieć: zgodnie z zaleceniami na metce. Reklamacja na pewno zostanie odrzucona, przez niewłaściwe użytkowanie towaru przez konsumenta. Odwołanie od takiej decyzji mało co daje, najlepiej udać się na bezpłatną konsultacje do Rzecznika Praw Konsumenta, ale w tym przypadku myślę, że sprawa przegrana.

Pozdrawiam.

Powrót