Reklamacja gitary akustycznej

• Autor wątku Autor wątku emanret
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emanret

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Niedawno zakupiłem gitarę akustyczną po atrakcyjnej cenie. Powiedziano mi, że jest wyprzedaż. Sam niezauważyłem wady sprzętu i ją kupiłem. Okazało się, że ma pewne wgięcie u nasady gryfu, przez co (po szczegółowym sprawdzeniu) okazało się, że nie stroi na wysokich progach.

Teraz do rzeczy - Czy składając reklamację mogę zażyczyć sobie takiej samej, ale dobrej gitary, czy jedynie przysługuje mi zwrot pieniędzy?

Czyli gitara ma wadę i miała ją już w chwili sprzedaży? Dało się tą wadę obiektywnie oceniając zauważyć przed zakupem?
Jeśli tak to nic nie zdziałasz.
Jeśli nie to reklamuj z ustawy żądając naprawy lub wymiany na nową, zwrotu pieniędzy nie możesz żądać.

To nie jest wada, która aż tak rzuca się w oczy. Ja sam ją dopiero zauważyłem po jednym dniu grania. Sprawdzałem gitarę, ale niczego złego nie zauważyłem. Nikt mnie też nie informował o ewentualnych "ubytkach". Pozatym gitara nie stroi - to może być wystarczający argument?
Co do zwrotu pieniędzy, to wcale tego nie chcę. Wolałbym wymianę na nową gitarę, bo wątpię czy da się ją naprawić.
Chciałbym wiedzieć, czy mogę żądać takiej zamiany?

Rozumiem, po prostu pomyślałem że ta wyprzedaż czy niższa cena była przez tą wadę ale jak było tak jak mówisz to jak najbardziej możesz żądać wymiany na nową.

O.K.
To właśnie chciałem usłyszec :)

Dzięki i pozdrawiam

Powrót