Reklamacja - kilka pytań i wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku uzytkowniczkaallegro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uzytkowniczkaallegro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam serdecznie!
Mam kilka pytań dotyczących reklamacji przedmiotu, co do których nie mogę znaleźć informacji.
Pisałam już w jednym wątku odnośnie uszkodzenia towaru (telewizora) w transporcie (mało widoczna rysa), który odbierała moja mama i reklamacji. Otóż mama złożyła reklamację 18 grudnia drogą mailową, gdyż podczas rozmowy telefonicznej tak jej kazano zrobić, jednak do dnia 20 grudnia jeszcze dosyłała 'wyraźniejsze' zdjęcia rysy (trudno ją było uchwycić na zdjęciu gdyż rysa ma ok. 1,5 mm). Który dzień w takim wypadku liczy się jako dzień złożenia reklamacji? Słyszałam, że firma ma 14 dni kalendarzowych a nie roboczych na odpowiedź dot. reklamacji, jednak jeśli ten 14 dzień jest dniem wolnym od pracy, to termin wydłuża się do dnia, który nie jest wolny od pracy. Tutaj jest moje drugie pytanie - czy jeśli 2 i 5 stycznia osoby odpowiedzialne za odpowiedzi na reklamację np. nie pracują, to wtedy te dni uważa się za ich dni wolne od pracy, czy chodzi jedynie o dni ustawowowo wolne od pracy? Oczywiście odpowiedzi jeszcze nie dostaliśmy, ale zastanawiam się, jak mam w związku z tym liczyć ten termin. Z góry dziękuję za odpowiedź!

To, że 2 i 5 stycznia ktoś ma urlop nic nie zmienia. Chodzi o dni ustawowo wolne od pracy. Dzień złożenia reklamacji to 18 grudnia, ale termin należy liczyć od 19.

uzytkowniczkaallegro napisał:
Otóż mama złożyła reklamację 18 grudnia drogą mailową

To nie jest dobra forma złożenia reklamacji chyba, że na stronie sprzedawcy taka forma jest akceptowana.
Czy sprzedawca potwierdził otrzymanie reklamacji?

Powrót