Reklamacja laptopa otrzymanego w ramach promocji do innego zakupu a rozwiązanie umowy

• Autor wątku Autor wątku simplyvanilla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simplyvanilla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

razem z zakupem pewnego urządzenia elektronicznego otrzymałam w ramach promocji (która trwa wiecznie od kilku lat) laptopa. Laptop jest niezbędny do obsługi urządzenia - samo nie działa ;)

Już raz laptop został wymieniony na inny bo pomimo że jest sprawny nie działał dobrze z urządzeniem.

Teraz dostałam laptopa który nie spełnia specyfikacji jaką napisał na stronie sprzedawca (i oprogramowanie działa wolno). Czy może to stanowić podstawę do rozwiązania umowy z tytułu rękojmi na całą umowę którą zawarłam ze sprzedawcą?

Rozwiń temat co znaczy "nie spełnia specyfikacji"?

Już raz laptop został wymieniony na inny bo pomimo że jest sprawny nie działał dobrze z urządzeniem.
A umowa przewiduje, że kupiłeś go w celu współdziałania z określonym urządzeniem?

HDD zamiast SDD jak widzę aplikacja ostro korzysta z dysku i działa przez to wolno. Na stronie sprzedawcy natomiast jest opisane dokładnie jakiego laptopa (z jakimi bebechami) dostanę.
Pierwszy miał SSD, ten który mam teraz nie ma.

Tak na laptopie jest od razu nagrane oprogramowanie. Urządzenie ma minimalne wymagania które ma spełniać laptop/komputer (akurat o typu dysku tam nie pisze)

Nie kupiłam tego laptopa, kupiłam urządzenie do którego w promocji był dołączony laptop o danej specyfikacji i z wgranym opogramowaniem.
Zastanawiam się czy niezgodność z umową laptopa dołączonego do urządzenia które kupiłam jest podstawą do zgłoszenia reklamacji z tytułu rękojmi dla całego zakupu (żebym potem mogła rozwiązać ze sprzedawcą umowę). Czy też reklamacja "promocyjnego produktu" (bez którego urządzenie nie działa) nie da mi możliwości rozwiązania umowy ze sprzedawcą

Powrót