Reklamacja laptopa

• Autor wątku Autor wątku kruszon1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruszon1

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Witam.
Nie wiem czy w dobrym dziale,jeśli nie proszę o przerzucenie tematu na właściwy dział.dziękuję.

Zakupiłem laptopa z przedłużoną gwarancją(wariant zakres pełny) ważną do 14.07.17.
Chciałem z niej skorzystać, ponieważ mam komunikat ze muszę wymienić akumulator(baterie)ale niestety nie rozumiem nic z zakresu ubezpieczenia.
Na zdjęciu dołączyłem zakres ubezpieczenia.
Chodzi mi o podpunkt 7.3 :
Polegające na utracie lub uszkodzeniu jedynie baterii sprzętu,chyba ze utrata lub uszkodzenie spowodowana jest szkoda objęta zakresem ubezpieczenia.
Czy w kwestii gwarancji akumulator mu podlega gdy pisze tam:
pokrycie kosztów naprawy określonego w dokumencie ubezpieczenia sprzetu.
Czy to można zaliczyć jako naprawę sprzętu?
Proszę o pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Akumulatory w tego typu sprzęcie zwykle posiadają licznik ilości ładowań, taki mechanizm planowanego starzenia produktu.
Dodatkowo fizyczna (rzeczywista) żywotność akumulatora bardzo zależy od kultury jego użytkowania.

Oba czynniki powodują, że zazwyczaj akumulator był wyłączany z gwarancji na komputer. W twoim przypadku, z tego samego powodu akumulator jest wyłączony jest z dodatkowego ubezpieczenia.

Dziękuję za odpowiedz
A co w sytuacji(podałem wcześniej mało szczegółowe dane)
Mój pies zahaczył o kabel ładujący i spadł na dół,wtedy się wyłączył i po uruchomieniu laptopa wystąpił ten właśnie komunikat.
Trochę dziwny zbieg okoliczności,ażeby bateria nagle przestała być dobra.Co jeśli doszło do jakiegoś zwarcia? bo wtedy laptop był podłączony? wiadomo możne to być tylko zbieg okoliczności,ale jak dla mnie trochę dziwny,bo nic nie wskazywało wcześniej ze bateria mogla być już wyeksploatowana.

kruszon1 napisał:
Mój pies zahaczył o kabel ładujący i spadł na dół,wtedy się wyłączył

... i chcesz by gwarant ponosił koszty pieska ;)

Jeżeli bateria nie zaczeła się topić, wbudowane ogniwa nie mają zwarcia i pewnie dalej są sprawne. Wbudowana w baterię elektronika wyłączyła baterię.

Baterie nie są przewidziane do naprawy przez producenta.

Powrót