Reklamacja na płytki.

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka 85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka 85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. W dużym ,sieciowym salonie płytek zamawiałam płytki wielkoformatowe na elewację.Pierwszy wybór niestety okazał się kompletnie różny od próbki pokazanej mi w salonie i z racji znaczącej różnicy i tego że ma to być na elewacji sklep zgodził się na wymianę ale na sporo droższe. W zamówieniu i wymianie uczestniczył sprzedawca i jego przełożony z którym omawialiśmy problem.Płytki kupowaliśmy w 3 partiach ( że wzg na cenę i możliwości przechowywania). Ponieważ sama pracowałam jako sprzedawca płytek w konkurencyjnej firmie przy domawianiu płytek sprzedawca (i ten drugi pan,który towarzyszy nam od początku naszej przygody) otrzymali metkę z odcieniem, datą produkcji i kalibracją płytki.Nie otrzymałam informacji o braku w/w . Finalnie gdy doszło do kładzenia płytek okazało się że mam 4 odcienie (totalnie różne).To co dało się wykorzystać musieliśmy położyć bo ekipa od elewacji stała dosłownie w ogrodzie.Reszte niezwłocznie po zauważeniu faktu zgłosiłam sprzedawcy, który stwierdził że to pomyłka w transporcie. Po wizycie serwisantów którzy stwierdzili na miejscu że to 2 całkiem inne płytki . Kierownik sklepu pozwolił na po wcześniejszym wykonaniu dokumentacji fotograficznej na skucie niepasujących płytek (reszta leży na paletach).Reklamacją oczywiście została odrzucona. Ekipa od elewacji wzięła pieniądze za wykonaną czas pracy i odeszła,trzymając się swoich terminarzy zlecen.Po kilku odwołaniach i wizytach w salonie przypadkiem pracownik (ten sam który od początku nadzorowal nasze zamówienia) wygadał się że nie mają w zamówieniu inf o odcieniu itd. Taka informacje udało mi się wyłudzić na @ ale z adnotacja że pani projektant ( nie sprzedawca co mnie zdziwiło) która nas obsługiwała i składała zamówienie nie pracuje już i nie mają możliwości zweryfikować czy taka inf z naszej str została dostarczona. Od tego czasu powołują się na odstęp czasowy w zamówieniach.Nie zmienia to faktu że w 3 partiach zamówionych płytek mam 4 kolory.Elewacja nie skończona koszty poniesione brak poczucia odpowiedzialności że strony sklepu. Aby pójść na ugodę że sprzedającym moje roszczenie to dosłanie płytek niezbędnych do zakończenia prac.Proszę o opinie.Z góry dziękuję.

Chciałam tylko jeszcze dodać że różnica nie jest kosmetyczna - nawet serwisant i pan przełożony w sklepie stwierdzili oczywiście ustnie tylko że to wygląda jak 2 zupełnie różne modele... Na elewacji nie da się ukryć :(

Wpierw zasugerowana stwierdzeniem sprzedawcy że to pewnie pomyłka na magazynie u producenta od producenta domagałam się rekompensaty w postaci dosłania brakujących płytek (oczywiście resztę niepotrzebnych chciałam zwrócić) czyli różnica 14szt które niestety musiały zostać skute (z nowiutkiej elewacji). Jednak gdy producent odpowiadał że towar zgodny z zamówieniem (kilka odwołań powołując się na podane dane sprzedawcy) nadal uważali że zgodne.
Więc gdy dowiedziałam się że pani w sklepie nie dopisała w systemie do zamówienia odcienia i daty produkcji została założona nowa reklamacja tym razem na nie dopełnienie obowiązków przez sprzedawcę.Za brak kompetencji zawodowych pracowników nie może odpowiadać klient .
Więc otrzymałam inf że pani już nie pracuje i nie mogą zweryfikować czy tak było więc reklamacja odrzucona. Koszty poniesione - robocizna i zmiana ceny wykonanej usługi (docelowo tamta cena już nie obowiązuje bo przyczyną nie wykonania zlecenia przez ekipę od elewacji leży po naszej stronie, brak możliwości położenia akrylu i płytek i niedotrzymanie terminu realizacji inwestycji założony w banku....)to już wzięłam na siebie bo liczyłam przy tak oczywistej opinie pracowników i serwisu na ugodę. A tu psikus.
Ps. Niestety wczoraj dowiedziałam się że producent płytek i właściciel sieci tych salonów to ta sama osoba 🤦😐 klops

Czy masz cokolwiek na pismie czy tylko pogaduszki?
Jakiej tresci jest ostatnie pismo ktore otrzymalas.

Pragniemy poinformować że podtrzymujemy nasza decyzje.W przypadku półrocznych przerw między zamówieniami nie jest możliwe uzyskanie jednolitego odcienia.Nie wynika to z wady towaru.
Koniec cytatu
Fv:04.08.2021
Fv:28.04.2022
Fv:20.10.2022
Ok...ale po 1-sze mam 4 kolory z 3 zamówień a po 2 sprzedawca ma obowiązek to sprawdzić i poinformować klienta...sama tak robiłam gdy pracowałam w branży.

Moim zdaniem potrzebujesz opinii rzeczoznawcy budowlanego/materiałowego w tym temacie.
Przy czym nie mozna sklepowi odmowic czesciowej racji, ze polroczna przerwa moze miec taki wplyw dlatego zawsze sie zamawia z tej samej partii.

płytki nie są produkowane na codzien tylko "partiami". Ja doskonale o tym wiem, bo miałam okazję poznać w dokładnie tej fabryce proces produkcji jako kierownik salonu konkurencyjnej firmy. Ale wiem też że takie informacje o stanie magazynowym są dostępne dla wszystkich sprzedawców i jeżeli wiadomo że zamówienia są kontynuacją poprzednich , to się to sprawdza ( dlatego uzbroilam się w metki podczas składania zamówienia) i informacje o braku powinny zostać przekazane juz w momencie składania zamówienia. Klient musi być świadomy tego co kupuję za ciężkie tysiące... Gdyby nie pewność że płytki przyjechały identyczne to pewnie położyłbym je np.fasadami... i problem nie byłby tak rozległy.

Powrót