Reklamacja nie do końca sprawnego laptopa

• Autor wątku Autor wątku cunioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cunioo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich serdecznie, mam problem z laptopem zakupionym w polskim sklepie 30.12.2014r czyli na nowej ustawie. Laptop na początku wysłałem bezpośrednio do producenta (pomijając sklep) z kilkoma wadami m.in. Przegrywanie się i problemem z touchpadem a mianowicie brak możliwości korzystania z klawiatury i touchpada jednocześnie. Jest to wystarczająco uciążliwe dlatego ze producent Lenovo reklamuje swój sprzęt jako przenośna maszyna do grania. Takie przenośna ze potrzeba myszki bo inaczej nie da się grać. Z serwisu powrócił nie naprawiony. Tego samego dnia zaniosłem go do sklepu na kolejną reklamacje opisując usterki i co najważniejsze dając zagrać pracownikowi żeby zrozumiał o co mi chodzi. Żądałem wymiany towaru na nowy albo zwrotu gotówki. Serwis oczywiście powołał się na nadmiernosc kosztów i odesłał laptopa z wymienioną obudową (!) . Rozmawiałem z rzecznikiem i stwierdził że mnie przyblokowali bo to pierwsza reklamacja w sklepie. Tego samego dnia wysłałem go jeszcze raz i dostałem odp ze urządzenia działa tak jak powinno i serwis nie stwierdził nieprawidłowości. Jest to bardzo dziwne bo przecież nie da się używać klawiatury i touchpada w tym samym momencie. Chciałbym się dowiedzieć co z tym mogę zrobić? Nie wiedziałem ze ten laptop ma taki defekt w tym przypadku wybrałbym innego producenta. Dodatkowo jeśli chciałbym dokupić wszystkie urządzenia peryferyjne takie jak myszka klawiatura monitor itp to kupiłbym pc a nie laptop.

Przepis prawny:
Art. 55691).KC
§ 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub prze-znaczenia;
2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupujące-go, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do ta-kiego jej przeznaczenia;
4) została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.

Ja w opisanej przez pana sytuacji nie widze wady fizycznej...."przenośna maszyna do grania" jest zbyt nieostrym pojęciem by na tej podstawie stwierdzić,że nie ma możiwości jednoczesnego korzystania z touchpada i klawiatury....
Ale moze ktoś inny będzie miał inne zdanie....

Powrót