Reklamacja nieuznana - ODWOLANIE

• Autor wątku Autor wątku siwucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwucha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, proszę o pomoc w napisaniu odwołania. Kupiłam płaszcz w sklepie Bershka 08.11.2016. Po kilku dniach zauważyłam, że wypełnienie przedostaje się na wierzch materiału, jakby pojedyncze "niteczki, kłaczki", które wyglądały bardzo nieestetycznie na granatowej kurtce. W niektórych miejscach tworzyły się dosyć duże kulki. Przy zakupie specjalnie zwróciłam uwagę na metkę aby w środku nie był naturalny puch. Podano informację, że wypełnienie to poliester. 14.11.2016 oddałam ją do reklamacji, niestety dziś dostałam odpowiedź, że jest nieuznana.

Oto odpowiedź:
Uprzejmie informujemy, że Spółka Bershka nie uznaje reklamacji nr 143601/11/6830/2016. Reklamowany produkt nie jest niezgody z umową. Prosimy o kontakt ze sklepem.

Uzasadnienie:

W świetle przepisów Kodeksu cywilnego (Dz.U. 1964 nr 16 poz. 93), sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wychodzenie pierza z kurtki w nieznacznych ilościach, ponieważ jest to naturalny efekt użytkowania produktu o takim wypełnieniu. Zgodnie z art. 5461 Kodeksu cywilnego, rodzaj wypełnienia produktu został określony na metce wewnętrznej i miał/a Pan/Pani możliwość zapoznania się z nim w momencie zakupu.

Może ktoś pomoże???

To w końcu poliester czy pierze, co jest na metce, a co wyłazi z kurtki? Co zgłosiłaś konkretnie w reklamacji?

Na metce było napisane, że poliester, nawet konsultowałam to ze sprzedawcą. Oni mi tu piszą o pierzu....

Nie ma czegoś takiego jak "odwołanie" od niekorzystnej reklamacji.

Nie mogę się odwołać? A co mogę teraz z tym zrobić? Chodzić w 'owłosionej" kurtce??

Możesz się odwołać. Sprzedawca już przedstawił swoje stanowisko, więc albo zignoruje pismo, albo uprzejmie odpowie to samo.

Jeśli uważasz, że z produktem nie powinno się tak dziać, pozyskaj pozytywną dla siebie opinię rzeczoznawcy i ponownie złożyć reklamację.

Zanim bym leciał do rzeczoznawcy to ponownie złożyłbym ponowną reklamację, wskazując że rozwiązanie poprzedniej to jakieś nieporozumienie, gdyż kurtka wedpe deklaracji producenta pierza nie zawiera, a jednak ono wyłazi.

Powrót