Reklamacja - niezgodność Media Expert

• Autor wątku Autor wątku Adix22@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adix22@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

proszę o poradę w sprawie reklamacji z niezgodności - dotyczy odkurzacza zakupionego w Media Expert w dniu 26-11-2021 (kwota 1059,00 zł - odkurzacz marki Dreame). W dniu 22-06-2022 pierwsza reklamacja - w turboszczotce odpadło kółko - naprawa. Druga reklamacja z dnia 30-11-2022 - niezgodność - uszkodzona turboszczotka, pękła - sprzedawca odrzucił reklamację z powodu uszkodzenia mechanicznego - nie przedstawił żadnej ekspertyzy. Nie dostałem informacji o możliwości odpłatnej naprawy, zakupy turboszczotki. Brak pomocy w temacie od sprzedawcy. Sam zlokalizowałem przedstawiciela handlowego który wskazał mi miejsca gdzie jest dostępna taka szczotka (w sprzedaży była wskazana jako do innego modelu, ale do tego mojego pasowała) - zakup szczotki 349,00 zł. Kolejna reklamacja z niezgodności z dnia 21-12-2022 - nieprawidłowe działanie całego odkurzacza, problem z układem ssącym - komunikat o zapchanym układzie -sprawdzone, układ czysty. Pierwotnie odrzucili, następnie uznali z racji niezachowanego terminu tejże reklamacji. Decyzja - wymiana odkurzacza na nowy wolny od wad - wymiana z dnia 11-01-2023. W dniu 07-06-2023 kolejna reklamacja - znowu odpadło kółko w turboszczotce, po wymianie odkurzacza :/ - niecałe 6 mcy.... Decyzja - naprawa. I ostatnia reklamacja z dnia 18-09-2023 - problem z układem ssącym, znowu zapchany. Reklamacja z niezgodności - po całej tej historii zażądałem już zwrotu gotówki. Nie chcę tego bubla, chciałbym kupić "normalnej firmy sprzęt".W dniu 25-09-2023 przyjechał kurier po odbiór odkarzacza. W dniu 02-10-2023 czyli w terminie 14 dni od zgłoszenia reklamacji dostałem informację od sprzedawcy: "Produkt zgłoszony do reklamacji zostanie sprawdzony przez serwis.
W przypadku potwierdzenia nieprawidłowego działania, wykonana zostanie bezpłatna naprawa.

W związku z tym, na tym etapie nie mogę uwzględnić wniesionego żądania.

Otrzymał Pan nowy produkt, w związku z czym rękojmia rozpoczyna się od nowa.

Oczywiście, w przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości pozostaję do dyspozycji." W ten sposób wg sprzedawcy został przyblokowany przez nich termin. Jednak w dniu decyzji nie otrzymałem żadnej ekspertyzy. Tylko krótką informację. Odwołałem się od tego i przypomniałem mailem w dniu 03-10-2023 o godzinie 22:53 opisując całą historię. Podtrzymałem również swoje żądanie a także zażądałem dodatkowo zwrotu kosztów zakupionej poprzednio turboszczotki. W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź ze sklepu: "Dzień dobry,
Na podstawie przeprowadzonej ekspertyzy, wykonanej przez profesjonalny serwis producenta, zgłoszenie reklamacyjne nie zostało uznane. Zgłoszona nieprawidłowość nie może zostać zakwalifikowana do naprawy bezpłatnej.

Produkt zostanie nadany na Twój adres w kolejnym dniu roboczym.

Po odebraniu urządzenia, możesz skontaktować się z producentem urządzenia, który przedstawi koszt ewentualnej naprawy odpłatnej lub wskaże alternatywną możliwość realizacji zgłoszenia. Kontakt znajdziesz na naszej stronie.

Oczywiście w razie potrzeby, służymy pomocą w pośredniczeniu w kontakcie z serwisem i w realizacji odpłatnej usługi serwisowej." Kolejny raz brak ekspertyzy, dodatkowo zaprzeczyli swojej decyzji z dnia 02-10-2023 o tym, że bezpłatnie naprawią. Po wymianie mailowej otrzymałem kolejną informację: Opis weryfikacji serwisowej : Usterka powstała w wyniku braku regularnej konserwacji wstępnego filtra przeciwpyłowego co doprowadziło do zaburzenia przepustowości toru powietrza urządzenia w rezultacie powodując występowanie opisanego błędu podczas pracy. Urządzenie zostało przetestowane z filtrem serwisowym - opisywany problem nie wystąpił.

oraz
opinia wystawione przez autoryzowany serwis producenta jest wiążąca.

Na podstawie tej opinii nie mogę pozytywnie ustosunkować się do wniesionych żądań.

Zapraszam do kontaktu w przypadku chęci uzyskania naprawy odpłatnej.
a także
nieprawidłowe działanie nie wynika z wad sprzętu.

W związku z powyższym wniesione żądania nie zostaną zrealizowane.

Do korespondencji został dołączony również Rzecznik Praw Konsumenta.

Jakie są możliwości na zakończenie tej sprawy. Czy sprzedawca ustosunkował się w terminie? Na żadnego maila nie dostałem merytorycznej odpowiedzi. Nie odpowiedział mi również rzetelnie na maila z opisem całej sprawy.
czy mam odbierać paczkę? poinformowałem sprzedawcę, że tego nie zrobię.
Dzięki za pomoc

Powrót