Reklamacja - obniżka ceny zamiast zwrotu towaru

• Autor wątku Autor wątku Kamil_2109
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil_2109

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Rok temu w sklepie z meblami zakupiłem stół.
Po pewnym czasie popękały nogi w stole. Stół nadal mozna użytkować jednak widoczne są pęknięcia co obniża istotnie walor estetyczny.
Złożyłem reklamację.
Żądałem wymiany na nowy.
Dostałem odpowiedź, że ten stół jest już wycofany ze sprzedaży i nie ma możliwości wymiany. Zaproponowano mi zwrot ceny i zabranie stołu.

Rzecz natomiast w tym, że nadal właśnie takiego stołu potrzebuję - tzn. o takim wymiarze i w takim kolorze ponieważ pasuje mi do mieszkania. Nie chcę go zwracać jeśli nie ma możliwości wymiany na nowy.

Zaproponowałem aby obniżono mi cenę ale odmówiono mi tego.

Czy mam możliwość odmówić zwrotu stołu i żądania obniżenia ceny?

Art. 560 KC "Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny "

Czy to oznacza, że mogę odmówić zwrotu towaru i żądać jedynie obniżenia ceny? Czy sprzedawca powinien przystać na żądanie o obniżeniu ceny?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w powyższym temacie.

Złożyłem reklamację.
Żądałem wymiany na nowy.
Przeczytaj uważnie art. 561 kc, na który się powołałeś w reklamacji. Szczególnie §3.

Art. 560 KC "Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny "
A złożyłeś reklamację ze stosownym oświadczeniem woli?

Ostatnia edycja:
Czyli jak to widzisz? mogę wybrać, że chcę zwrot części ceny?

Widzę to tak, że należy złożyć reklamację pisemną, żądając obniżenia ceny o X zł, uwzględniające spadek wartości rzeczy wskutek wady (art 561 §3 kc) i poczekaj na pisemną odpowiedź sprzedawcy.

Ok, dziękuję. A czy według Ciebie sprzedawca może nie zgodzić się na moje żądanie (mimo, że wadę towaru uznaje bo akurat to nie jest dyskusyjne) i zaproponować jedynie zwrot ceny i zwrot towaru?

Sprzedawca jest związany treścią art. 560 kc i jedynie w jego zakresie może się "nie zgadzać". Przeczytaj go uważnie. Nie może natomiast zmieniać żądania obniżenia ceny na odstąpienie od umowy.

Powrót