Reklamacja obuwia ccc- odwołanie od uznanej reklamacji

• Autor wątku Autor wątku dorota29021988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota29021988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
dnia 19.06. tego roku zakupiłam dla dziecka obuwie w sklepie CCC.
Po niecałych dwóch tygodniach użytkowania PLASTIKOWE zapięcie zerwało się i nie dało się zapiąć buta. Następnego dnia wybrałam się z reklamacją (z tytułu rękojmi). Przy wypełnieniu zgłoszenia przy rubryce "żądania klienta" (naprawa, wymiana, upust, zwrot gotówki) zaznaczyłam jedynie opcję zwrotu gotówki, z tego względu, że buty użytkowane były w przedszkolu, nie miałam żadnego zastępstwa i jeszcze tego samego dnia musiałam nabyć drugą taką samą parę,a nie czekać 2 tygodnie na rozpatrzenie.
Dziś, po 11 dniach otrzymałam odpowiedź- reklamacja została uznana za zasadną, a wada naprawiona. Z tym że ja nie zaznaczyłam opcji naprawy, jedynie zwrot gotówki.
Moje pytanie brzmi zatem : czy sklep miał prawo podjąć taką decyzję? po co zatem aż 4 żądania klienta i zapewnienia sprzedawcy że jeśli chcę odstąpić od umowy mogę zaznaczyć jedynie opcję zwrotu gotówki i od razu kupić drugą parę? Przy złożeniu reklamacji to konsument wybiera naprawa/wymiana, a co jeśli zaznaczyłam tylko zwrot gotówki?
Czy w takim wypadku mogę odwołać się od uznanej już reklamacji? Chociażby zamiast naprawy żądać wymiany na nowe? (Nowe przynajmniej mogłabym dać komuś z rodziny, bo moje dziecko nie wynosi dwóch par w tym samym rozmiarze).
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam, Dorota

czy sklep miał prawo podjąć taką decyzję?
Zgodnie z art 560 § 1 KC sprzedawca ma prawo niezwłocznie i bez zbędnych niedogodności wymienić albo naprawić rzecz.

Powrót