L
Luna1972
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Reklamowałam obuwie zakupione rok temu w sklepie CCC, gdyż popękały w nim podeszwy. Jedyną możliwością reklamacji była niezgodność towaru z umową. Zawsze przy zakupie obuwia w tej sieci byłam zapewniana, że na reklamację mam aż 24 miesiące. Po 14 dniach otrzymałam odmowną "Decyzję sprzedawcy dotyczącą reklamacji" z bardzo niewyraźną pieczątką, przybitą do góry nogami i nieczytelnym podpisem. Z trudem z pieczęci doczytałam się, że w zasadzie "sprzedawcą" jest ten sam salon firmowy w którym kupiłam buty. Buty nie opuściły salonu, nie były u żadnego rzeczoznawcy a opinię wystawił pracownik salonu. Reklamacja została uznana za nie zasadną, gdyż cytuję "uniemożliwia stwierdzenie czy wada istniała w chwili zakupu obuwia. Należy domniemywać, że wada nie istniała w chwili zakupu, gdyż nie ujawniła się w okresie 6 miesięcy od wydania towaru i po tym okresie ciężko jest stwierdzić czy jest to wada konstrukcyjno technologiczna. Reklamacja obuwia bezpodstawna."
Nie zgadzam się z decyzją pracownika salonu, że reklamacja jest bezpodstawna. Pęknięcie podeszwy obuwia jest wadą technologiczną obuwia, gdyż jest wadą materiału użytego do wytworzenia podeszwy. Podeszwy zostały wykonane z niewłaściwego materiału i dlatego pękają. Wada ta istniała zatem w momencie zakupu obuwia. Buty zostawiłam na razie w salonie, zamierzam się od tej decyzji odwoływać. Tylko jak i do kogo? Jeżeli zaniosę teraz odwołanie, to skąd mam wiedzieć, że znowu nie rozpatrzy go ten sam pracownik salonu? Czy mogę od salonu zażądać opinii rzeczoznawcy lub innego trybu rozpatrzenia reklamacji? Jestem zbulwersowana faktem, że reklamacje rozpatruje po prostu pracownik salonu, który zapewne o procesie wytwarzania obuwia a tym bardziej jakości tworzyw służących do jego produkcji nie ma żadnej wiedzy, a rozliczany jest i premiowany za sprzedaż obuwia.
Uprzejmie proszę o poradę, co w zaistniałej sytuacji zrobić.
Nie zgadzam się z decyzją pracownika salonu, że reklamacja jest bezpodstawna. Pęknięcie podeszwy obuwia jest wadą technologiczną obuwia, gdyż jest wadą materiału użytego do wytworzenia podeszwy. Podeszwy zostały wykonane z niewłaściwego materiału i dlatego pękają. Wada ta istniała zatem w momencie zakupu obuwia. Buty zostawiłam na razie w salonie, zamierzam się od tej decyzji odwoływać. Tylko jak i do kogo? Jeżeli zaniosę teraz odwołanie, to skąd mam wiedzieć, że znowu nie rozpatrzy go ten sam pracownik salonu? Czy mogę od salonu zażądać opinii rzeczoznawcy lub innego trybu rozpatrzenia reklamacji? Jestem zbulwersowana faktem, że reklamacje rozpatruje po prostu pracownik salonu, który zapewne o procesie wytwarzania obuwia a tym bardziej jakości tworzyw służących do jego produkcji nie ma żadnej wiedzy, a rozliczany jest i premiowany za sprzedaż obuwia.
Uprzejmie proszę o poradę, co w zaistniałej sytuacji zrobić.