reklamacja obuwia - ponownie

• Autor wątku Autor wątku mipawel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mipawel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dnia 21.07.2014 kupiłem przez Internet buty Salomon X Ultra GTX (Buty - jak sam producent zaznacza - do biegania po górach http://www.salonklimczok.pl/pl_PL/p/BUTY-MESKIE-SALOMON-X-ULTRA-GTX-358874-GREEN/3465).
Używałem ich do zwykłego trekingu (bez biegania). Po ostatniej wizycie w górach zauważyłem że na obu siatkach (na czubkach buta) są przetarcia a co gorsza jednemu z butów rozkleił się szew z boku buta (na zgięciu).
Dnia 23.04 zgłosiłem więc na zasadach rękojmi reklamację o zaistniałych wadach towaru z prośbą o naprawę lub wymianę jeśli naprawa nie będzie możliwa. Zaznaczyłem że używałem zgodnie z zaleceniami producenta a także suszyłem zgodnie z wytycznymi (chociaż nie przemokły mi więcej niż 2 razy) - to chyba naturalne w górach - po to jest w nich goretex.

Otrzymałem następującą odpowiedź:
reklamacja.jpg

W skrócie z tego co rozumiem: Powstałe uszkodzenia to naturalne zużycie lub wynik niepoprawnego używania ...

I teraz moje pytanie. Co robić dalej? Buty nie były tanie (450zł).

Pomóżcie gdyż pierwszy raz składam taką reklamację i nie wiem czy to standardowa odpowiedź odmowna sklepu czy mam jakieś szanse walcząc dalej.

Ostatnia edycja:
W praktyce niczego nie zdziałasz. W teorii możesz próbować uzyskać korzystną opinię rzeczoznawcy i złożyć ponownie reklamację.

Czyli mam sobie odpuścić?

Widzę że nie tylko ja mam ten problem (ten sam sklep, ten sam rzeczoznawca).
Link: Uważaj na buty firmy Adidas! Zobacz jak potraktowali klienta [zdjęcia] - Expressilustrowany.pl

Komentarze do artykułu:

"Otrzymałam podobną opinię od Pani Józefa Wyczesana z Krakowa napisała robiąca ekspertyzy dla firmy salon obuwia KLIMCZOK dystrybutor Salomona napisala że buty firmy salomon zniszyły się z naturanego uzycia butów ale które elementy uległy naturanemu się zużyciu nie podaje. Wiec jaśli buty salomon mają gwarancję 2 lata i w tym czasie pękają boki tych butów i dla rzeczoznawcu z uprawnieniami jest to naturlne zuzycie butów to nie wyobrażam sobie nie naturalnego zużycia butów. Nie polecem tej marki butów. Płaci się krocie za te buty ale takbaprawdę płacimy tylko za napis."

"Pani Józefa Wyczesana z Krakowa robiąca ekspertyzy dla firmy salon obuwia KLIMCZOK dystrybutor Salomona napisala że wewnetrzna część podszewki wytarła się po przez zły dobór obuwia co do rozmiaru stopy i wysokości palców. Z tego co wiem rozmiar buta dobiera się na długość stopy a nie wysokość palców to jakiś absurd!!! druga mądra pani oceniająca wadę butów Nike dla firmy Arko z Katowic Wiesława Janikowska dostając w opisie że farbuje WKŁADKA butów wykonana nie ze skóry tylko z materiału stwierdziła że skóra nubukowa farbuje w normie, paranoja buty noszone kilka razy od momentu kupienia, jakaś kompletna bzdura ta sprawa napewno skonczy się w sądzie. Wychdzi na to że powinienem postawic je na półce i chwalić się zdjęciami na fejsie. Koszty obydwu par to 425 pln i 249 pln"

"Witam wszystkich . Moja przygoda z firmą ADIDAS właśnie się zakończyła i wszystkim szczerze odradzam zakup butów tej firmy. To już nie jest ta sama marka co kiedyś. Buty wytrzymują kilka miesięcy a reklamacje nie są uznawane . Na moją reklamację otrzymałam odpowiedź "nieodpowiednie dopasowanie butów do wymiarów stóp, co do ich wysokości palców" cokolwiek to znaczy ? Poza tym standard czyli użytkowanie w warunkach niezgodnych z jego przeznaczeniem , naturalne zużycie obuwia i inne bzdury. Jednym słowem zawsze jest wina użytkownika i reklamacja nie jest uznawana. Radzę znaleźć sobie inną wiodącą markę bo ADIDAS zszedł na psy!!! Pozdrawiam wszystkich , a zwłaszcza P. mgr inż. Józefę Wyczesana która podpisuje się pod uzasadnieniami odrzuconych reklamacji."

"Tak naprawdę to wg polskiego prawa "prawdziwa gwarancja" na buty wynosi 6 miesięcy. Wtedy "prawo stoi za konsumentem". Jeśli buty się rozlecą, rozkleją, rozprują, przetrą itp. po upływie 6 miesięcy, naszą 2 letnią gwarancję firmy Salomon, Nike, Adidas, Ecco, 4F, Asics etc ,,, możemy sobie wsadzić w mod i to bez względu czy buty kosztowały 49zł czy 1480zł. Przez pierwsze 6 m-cy prawo jest za konsumentem, czyli w przypadku reklamacji, trzeba napisać, że obuwie używane było zgodnie z przeznaczeniem i usterka jest wadą ukrytą materiału. Wtedy (nawet jak byśmy sami oderwali podeszwy, i popodcinali szwy żyletką) sprzedawca - producent MUSI!!! nam uwzględnić reklamację. Jeśli natomiast usterka zastąpi po 6-ci m-cach, naprawa buta jest wyłącznie dobrą wolą producenta (właściwie dystrybutora na Polskę). Taki Salomon, na na swoim garnuszku panią Józefinę Wyczesaną (to autentyczne imię i nazwisko - więc warto zapamiętać), która dołoży wszelkich starań aby polski dystrybutor wyszedł na swoje. Profesjonalne buty do biegania w terenie Salomon XT Wings 2 rozleciały się po roku sporadycznego używania do amatorskiego joggingu po parku. Po roku pękła siateczka na wierzchniej części buta i pękło poszycie napiętków. Reklamacja nie została uwzględniona, Józefina Wyczesana stwierdziła, że jest to naturalne zużycie obuwia i nie podlega reklamacji. Poszedłem do rzeczoznawcy i powiedział mi dokładnie to czym się dzielę z Wami. Za Salomony dałem 430zł i po roku sporadycznego użytkowania wyrzuciłem je w kosz. Warto więc kupić firmowe, wygodne buty z "czarnej strefy" za 1/3 ceny sklepowej i cieszyć się. Po tym przypadku kupiłem te same buty na czarnym rynku, dałem za nie 190zł, miały napis made in Vietnam (te z salonu były made in China), biegam w nich do dziś (upłynęło już 1,5 roku) , buty wykazują ślady eksploatacji ale siatka nie pękła, podeszwa nie odpadła, szwy się trzymają.
*** mod ***
Proszę zapoznać się z Regulaminem, a szczególnie z §9

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót