Reklamacja obuwia

• Autor wątku Autor wątku jabco11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jabco11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. 3 miesiące temu kupiłem oryginalne buty za blisko 200zł. Przed 2 tygodniami zauważyłem pęknięcia materiału na "czubach" od góry. Buty oddałem na reklamacji dnia 25 maja a dzisiaj (tj. 5 czerwca) dostałem smsa informującego mnie iż reklamacja została oddalona i zapraszają po odbiór. Udałem więc się do sklepu gdzie czekała mnie "opinia" mówiąca o tym że uszkodzenie powstało w wyniku złego dobrania rozmiaru obuwia przez co za szeroka stopa uszkodziła materiał i nie maja oryginalnego kształtu. Oczywiście jest to kłamstwo ponieważ buty są jak były tylko na obydwu butach są tę pęknięcia (w jednym więcej, w drugim mniej). Twierdząc że chce się odwołać i buty oddać jeszcze raz sprzedawczyni powiedziała że jest to możliwe ale z doświadczenia wie że to strata czasu bo i tak nie przyjmą i skierowała mnie do pihu. Prosiła również o odebranie butów ale się z tym wstrzymałem i nic nie podpisałem ani nie odebrałem. Co powinienem robić dalej? Udać się do pihu? Jeżeli chce się tam udać to z odebranymi butami czy z kartą dzięki której możliwy jest ich odbiór (zgłoszenie reklamcyjne)? Dodam tylko że opinia była wystawiona przez ten sklep i wisiała na nim ich pieczątka i podpis szefa a nie przez rzeczoznawce. Dodam również że na danym zgłoszeniu nie ma informacji na jakiej podstawie buty są reklamowane (czy na podstawie gwarancji czy z ustawy)

Czy taka opinia jest płatna? Dodam że na pewno byłaby pozytywna bo znajomy reklamował jakiś czas temu ten sam model z tą samą wadą w innym sklepie i bez problemu mógł wymienić.
Gdy już zdobędę tą opinie to mam wrócić do sklepu i złożyć reklamacje razem z nią? Czy mając pozytywną opinie na 100% gwarancja zostanie uznana?
Dodam tylko że przy odbiorze trzeba podpisać rubrykę że buty przyjmuję i zgadzam się z opinią sklepu.
Oraz czy jest jakaś ogólna lista rzeczoznawców w danym mieście? Gdy próbuje zgooglować wyskakują mi jedynie rzeczoznawcy samochodowi.

Ostatnia edycja:
dołączę się do tematu, czy można żądać zwrotu poniesionych kosztów za rzeczoznawcę ?

a coś więcej ?
w jaki sposób to egzekwować itd. ?
taki mini poradnik w skrócie bym poprosił :)

Tzn. co więcej?
Co egzekwować?

Przecież dostałeś odpowiedź w #2.

w jaki sposób egzekwować zwrot kosztów za rzeczoznawcę

Powrót