Reklamacja obuwia

• Autor wątku Autor wątku yeti67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yeti67

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam,

Mam pytanie dotyczące reklamacji obuwia.

Może opiszę całą historię od momentu kupna.
Otóż buty zostały kupione na początku lipca 2013 roku. Po ok roku (wakacje 2014) użytkowania nastąpiło przetarcie podeszwy w miejscu pięty (obydwa buty). Buty reklamowałem, producent uznał wadę i naprawił obuwie. Znów po ok roku (2015) buty uszkodziły się w identyczny sposób w czasie w którym obowiązuje gwarancja (ale jej końcówka). Warto chyba wspomnieć, że buty a właściwie ich podeszwa wytrzymały ok równo rok czasu.
Buty ponownie oddałem do sklepu, nawet nie chodziło mi o zwrot gotówki ponieważ bardzo je lubię nosić ale o naprawę lub wymianę na nowe takie same... Po kilku dniach dostałem tel ze sklepu, że gwarancja nie zostaje uznana ponieważ " buty uległy zużyciu" dokładnie nie pamiętam jak to określił sprzedawca ale był to podobny powód... Dość nieszczęśliwie buty oddałem pod sam koniec trwania gwarancji ale nie miałem na to wpływu ponieważ buty w takim a nie innym czasie się niszczyły i może producent myśli że robię to specjalnie na sam koniec gwarancji, że chcę ją jakoś wykorzystać...

Do sklepu jeszcze nie wybrałem się po odbiór opinii ponieważ chciałbym najpierw się dowiedzieć czy producent ma takie prawo by mi reklamacji obuwia nie uznał właśnie z takiego powodu, tym bardziej że w zeszłym roku uznał wadę i buty naprawił - co może wskazywać na to, że przyznał się do tego że posiadają pewną wadę.
Czy coś w tej sprawie mogę zrobić ?

Powrót