Reklamacja Obuwia

• Autor wątku Autor wątku Piotr27071982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr27071982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,mam problem i chciałbym prosić o poradę bo już nie wiem co mam zrobić.Dnia 17.07.2015r oddałem buty na drugą reklamację.Dnia 04.08.2015r małżonka podeszła do sklepu by zapytać czy buty są do odebrania. Ekspedientka stwierdziła że buty już są lecz po ich obejrzeniu żona stwierdziła że nic nie zostało w nich zrobione wyglądały tak jak w dniu w którym je oddawałem na reklamację.Oczywiście małżonka ich nie odebrała.Dnia następnego osobiście udałem się do tego sklepu i faktycznie zastałem buty nie naprawione w stanie takim jak je oddawałem po za tym na zgłoszeniu reklamacyjnym nie widniała żadna adnotacja rzeczoznawcy.To tak jak by tych butów nikt nawet nie wysłał.Po dłuższej rozmowie okazało się że buty były odłożone w nie odpowiednie miejsce i nic z nimi nie zrobiono.Termin w kwestii podjęcia decyzji przez sprzedającego i tak już wcześniej minął lecz właściciel miał się na dzień kolejny zapoznać z sprawą i rozwiązać problem.Dnia kolejnego właściciel skontaktował się ze mną informując mnie iż w dniu 06.08.2015r jest ostatni 14 dzień roboczy w którym on informuje mnie że odrzuca reklamację ponieważ chodziłem w butach w zimie dlatego podeszwy się odkleiły i odesłał mi buty pocztą.Oczywiście następnie co zrobiłem to udałem się do rzecznika praw konsumenta.Złożyłem skargę lecz nie wiem czy to coś da.Butów oczywiście nie odebrałem z poczty i teraz nie wiem czy mam je odebrać czy nie.Rzecznik powiedział żebym nie odbierał.Trochę namieszałem bo już późno ale jutro mam ostatni dzień odbioru przesyłki z poczty i nie wiem co mam zrobić.Proszę o szybką pomoc z góry dziękuję.

Zareklamowałeś z tytułu gwarancji czy z tytułu uprawnień konsumenta tzw. rękojmia z Kodeksu Cywilnego (dawniej przed 25 grudnia ubiegłego roku to się nazywało reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową) ?

Zareklamowałem z tytułu gwarancji.

Uważam że nie ma takiej potrzeby wszystko jest napisane.

Niby jakich informacji nie podałem? Nie chcę pokazywać zgłoszenia ponieważ są tam zarówno moje jak i sklepu dane.

Twoje żądanie reklamacyjne zostało uznane z mocy ustawy. Należą się naprawione lub nowe buty.

Dz.U.2002.141.1176

Art. 8.
1.Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
(...).
3.Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione

Ok a co z przesyłką? mam ją odebrać z poczty czy niech wróci do nadawcy?

loco1 napisał:
Twoje żądanie reklamacyjne zostało uznane z mocy ustawy. Należą się naprawione lub nowe buty.

Dz.U.2002.141.1176

Jeżeli zareklamował z tytułu gwarancji to wydaje mi się, że ten art. nie ma zastosowania.

O odrzuceniu reklamacji jak i wysyłce butów do mnie zostałem poinformowany telefonicznie po upłynięciu 14 dni.

A co ma być w środku nie naprawione buty i odrzucona reklamacja.Moim zdaniem odbierając przesyłkę zgadzam się reklamacją.Po za tym rzecznik także mówił żebym ich nie odbierał więc już sam nie wiem.

Powrót