reklamacja okularów a zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku arwen86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arwen86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o radę...
Kupiłam okulary, po czym wróciwszy do domu zobaczyłam, że żyłka trzymająca szkło z jednej strony odstaje i jest jakby źle zamontowana. Następnego dnia odniosłam je do sklepu, gdzie powiedziano, że mam przyjść jutro, bo poprawią. Zjawiłam się w piątek i okazało się, że moich okularów jeszcze nie ma. Sprzedawczyni zadzwoniła przy mnie do optyka, który zaraz przyszedł i wyjął okulary (właściwie tylko ramkę bez szkieł) stwierdzając, że jest uszkodzona i z tym się nie da nic zrobić. Mieli znaleźć taką samą ramkę i ją sprowadzić od dostawcy (mieli dać znać telefonicznie). Do środy czekałam i nic, więc poszłam do nich. Sprzedawczyni powiedziała, że takiej ramki już nie ma ale zaproponowala mi dwie podobne. Żadna mi nie odpowiadała więc poprosiłam o zwrot pieniędzy. Kobieta stwierdziła, że musi zapytać szefowej, bo nie brały tego pod uwagę. Przyszłam kolejnego dnia, kobieta stwierdziła, że mają prawo w ciągu 2 tygodni mi zrobić dobrze okulary i że jutro będzie dostawa ramek, więc poszukają. Zapytałam, czy w takim razie mam ciągle tu przychodzić. Powiedziała że zadzwoni. Szczerze mówiąc wcale nie chcę tam robić już okularów, bo skąd mam wiedzieć, że nie będą miały ukrytej wady, tak jak ta o której mi nie powiedziano przy wydawaniu okularów za 1 razem. Poza tym jestem wybredna i nie chcę innych oprawek. Czy mam prawo, jeżeli nie spodobają mi się inne dostać pieniądze? zwłaszcza, że są to okulary korekcyjne, w których muszę chodzić codziennie i potrzebuję ich również do 8 godzinnej pracy przy komputerze. Teraz zamiast dostać pieniądze i zrobić nowe, muszę czekać a wciąż chodzę w starych, które nie dość że uszkodzone, to mają stare szkła (już nie odpowiadające mojej wadzie wzroku). Czy mogę wcześniej odzyskać pieniądze?

Jeśli sprzedawca nie jest w stanie okularów naprawić albo wymienić na takie same a Ty nie chcesz żadnych innych to możesz domagać się obniżenia ceny jeśli wada jest nieistotna albo zwrotu pieniędzy jeśli wada jest istotna. Jak tą Twoją wadę okularów zakwalifikować nie wiem bo to często jest kwestia interpretacji.

dziękuję za odpowiedź.
Wada raczej jest istotna, skoro optyk robiący okulary stwierdził, że z nimi się już nic nie da zrobić (wyjął szkła i nawet nie włożył ich na nowo pokazując generalnie rozlatującą się ramkę).

Powrót