Reklamacja opon rowerowych

• Autor wątku Autor wątku joanna_50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna_50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
zgłaszam się z zapytaniem w sprawie reklamacji roweru. Poniżej przedstawię sytuację, prosiłabym o opinie.

Rower został zakupiony w czerwcu 2016 roku w hipermarkecie. We wrześniu pękła opona (nie podczas jazdy) pękła na klejeniu. Nie zaniosłam roweru do reklamacji, gdyż sezon się skończył i (moja wina). Tak rower stał, aż w zeszłym tygodniu zauważyłam, że pękła druga opona w taki sam sposób na klejeniu (w zdłuż klejenia). więc odniosłam rower do reklamacji. Na miejscu otrzymałam informację od bardzo nie miłej Pani kierowonik, że opony nie wchodzą do reklamacji roweru. Jednakże oddałam rower pomimo tego. Po 3 dniach otrzymałam informację, że reklamacja została rozpatrzona negatywnie. I tutaj pojawia się moje pytanie:
- czy jest możliwość. że nie można reklamować opon, jeżeli nie pękły one z mojej winy, tylko ze starości i jakości? Jeździłam na tym rowerze sporadycznie przez niecałe 2 miesiące po mieście, opony oprócz pęknięć na klejeniu są w stanie idealnym tzn. nie są starte, ciągle mają te odstające "kiełki".
- Czy skoro kupiłam go wraz z tymi oponami, nie powinny one wchodzić w cały produkt i powinna istnieć możliwość ich reklamacji?

Czy w odwołaniu mogę powołać się na artykuł 556(2) kc: jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego.

Na co mogę powołać się w odwołaniu, czy mam szanse, na wymianę tych opon?

Nie do końca jest tak w przypadku niektórych artykułów, że okres gwarancji całego przedmiotu obejmuje także jego wszystkie elementy. Niektóre mogą być objęte krótszą gwarancją lub gwarancją inaczej liczoną ze względu na naturalne zużywanie danego elementu ale to powinno być wyraźnie zaznaczone w warunkach gwarancji. Także w odmowie uznania reklamacji powinno to być wskazane jako powód. Fakt, że w okresie gwarancji sprzęt nie jest używany nie wpływa na jej bieg.

Fakt nieużywania roweru mógł być (teoretycznie) przyczyną pęknięcia opon bo będąc nieużywany był magazynowany w niewłaściwy sposób, w złych warunkach itd… co doprowadziło do zbutwienia opony czego następstwem było jej pęknięcie. Ale to tylko taka dywagacja z mojej strony.

Nie piszesz jak uzasadniona była odmowa przyjęcia reklamacji a to podstawa. Ustna wypowiedź pani kierownik to tylko jej opinia i w dodatku bez żadnego udokumentowania, poza tym, że absurdalna. Wszystko co jest sprzedawane (nowe) ma gwarancję i rękojmie. Czasem to kilka lat czasem kilka dni lub nawet godzin – zależnie od produktu.

Opis wady w mojej laickiej ocenie wskazuje na ukrytą wadę fabryczną. Ale aby to udowodnić to już droga długa i kosztowna. Dużo bardziej niż sam rower. Spróbuj poszukać na forach innych użytkowników którzy mieli taki sam problem z tymi oponami. Wtedy wspólnie będzie Wam łatwiej wykazać że była to wada opony. Może coś tą drogą wskórasz? Jak nie, to pozostaje sąd, powoływanie biegłych i nadzieja na pozytywny dla ciebie wyrok.

Powrót