Reklamacja opon

• Autor wątku Autor wątku staszek60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

staszek60

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Jakiś czas temu wystawiłem ogłoszenie na OLX odnośnie sprzedaży używanych sprawnych opon samochodowych. Po jakimś czasie zadzwonił klient, umówiliśmy się na spotkanie, obejrzał opony, uznał że wszystko z nimi ok, zapłacił gotówką i zakończyliśmy transakcję. Portal OLX nie brał udziału w żadnym handlu, widniało tam tylko ogłoszenie z oponami i moim numerem tel. Po 3tyg. Dzwoni ten sam gość i mówi że opony są przecięte i wyszły "gule" i chce zwrotu pieniędzy. Jestem mocno zdziwiony bo u mnie opony były ok. Czuję że gość mógł poprostu zniszczyć te opony a teraz chce mnie naciągnąć. Gość mówił że zgłosi to do OLX - ale czy jest taka możliwość jeśli OLX nie uczestniczyło bezpośrednio w transakcji? Wspomniał też że jak nie oddam kasy to obije się to o sąd. Jak taka sytuacja wygląda z strony prawa? Opony były dobre, gość je oglądał i nagle dzwoni po 3tyg. Że opony są złe. Koszt opon to 600zł. Proszę o porady jak to wygląda z strony prawnej. Pozdrawiam.

Jak taka sytuacja wygląda z strony prawa?
On:
- Ma prawo złożyć reklamację;
- Ma prawo iść do sądu;
- W sądzie musi udowodnić swoje racje (art. 6 kc);

Ty:
- Masz, jako sprzedawca, obowiązek rozpatrzyć tą reklamację tj. możesz ją uznać albo odrzucić;
- Prawo zwrotu jest dobrowolne jeśli sprzedałeś prywatnie - nie myl tego prawa z reklamacją; jeśli nie umówiliście się na prawo do zwrotu to nie może on z tego prawa skorzystać.

Portal:
- Nie jest stroną umowy ani sądem, zatem nie może rozstrzygać zasadności sporu na korzyść jakiejkolwiek ze stron.

Powrót