Reklamacja przekładni kierowniczej z tytułu rękojmii

• Autor wątku Autor wątku Lukasz_t
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz_t

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam:)

Końcem zeszłego roku zakupiłem na allegro przekładnię kierowniczą. W styczniu tego roku znajomy mechanik zamontował ją w moim samochodzie. Po ok. 4 miesiącach podczas jazdy po nierównościach zacząłem słyszeć stuki, które z czasem się nasiliły a samochód przestał się pewnie prowadzić.
W lipcu podczas wymiany sprzęgła mechanik stwierdził, że przekładnia jest uszkodzona (wydał mi nawet taką opinię na piśmie). Wymieniłem ją na nową innej firmy.

Chciałem zareklamować "starą" przekładnię z tytułu rękojmi, tylko nie mam paragonu zakupu, nie pamiętam czy był dołączony a jeśli tak, to go wyrzuciłem:(

Moje pytania:
1. Mam potwierdzenie płatności z bankowości internetowej - czy to wystarczy? Na maila dostałem powiadomienie od allegro o zakupie towaru i w nim w załącznikach pliki: "Informacje o gwarancjach", "Warunki reklamacji" i "Warunki zwrotów".

2. W jaki sposób złożyć taką reklamację? Wysłać list polecony z potwierdzeniem odbioru i osobno samą przekładnię w osobnej przesyłce?

3. Adres firmy sprzedającego podany na allegro jest inny niż adres podany w pliku "Warunki reklamacji" - na jaki adres powinienem wysłać żądanie gwarancyjne i paczkę z przekładnią?

4. Czy opis reklamowanej przekładni w taki sposób będzie ok?

Reklamacja towaru z tytułu rękojmi​

Niniejszym zgłaszam reklamację z tytułu rękojmi dotyczącą zakupionego przeze mnie produktu: „PRZEKLADNIA KIEROWNICZA FORD FIESTA VI MK6 08-„ w Państwa sklepie:

Wiktor Olesiński
VIKMATCAR WIKTOR OLESIŃSKI
Aleja Krakowska 87
05-552 Wólka Kosowska

Szczegóły mojej reklamacji przedstawiam poniżej:
- Data zakupu: 13.12.2022r
- Opis problemu/wady produktu:
Przekładnię kupiłem u Państwa w grudniu 2022r a zamontowałem dopiero w połowie stycznia 2023r. Za montaż i ustawienie zbieżności zapłaciłem ponad 500zł. Początkowo, przez okres ok czterech miesięcy dobrze się sprawowała, jednak po tym czasie zacząłem podczas jazdy po większych nierównościach, typu próg zwalniający słyszeć stukanie. Z czasem, podczas dalszego użytkowania samochodu stukanie coraz bardziej nasilało się i było słyszalne nawet podczas jazdy po niewielkich nierównościach typu kocie łby w centrum miasta. Dodatkowo auto zaczęło się mniej pewnie prowadzić a podczas szybkich ruchów kierownicą prawo-lewo wyczuwalny był luz i również głuche stukanie.
Byłem przekonany, że to niemożliwe iż po tak krótkim czasie nastąpiło zużycie przekładni kierowniczej, tym bardziej że jeżdżę naprawdę mało, od momentu jej zamontowania nie pokonałem więcej niż 5000 km. Dlatego problem stukania i niepewnego prowadzenia mojego samochodu błędnie łączyłem z elementami zawieszenia. Niepotrzebnie wymieniłem oba sworznie wahaczy, drążki stabilizatora wahacza oraz poduszkę pod skrzynią biegów. 4 lipca 2023r zleciłem w serwisie samochodowym wymianę sprzęgła (niezwiązane z tematem reklamacji). Wówczas dowiedziałem się, że odgłosy stukania oraz niepewne prowadzenie samochodu wynika ze zużycia elementów przekładni: zgłębnika i listwy zębatej, co prowadzi do powstania luzu między tymi elementami i wpływa na komfort ale też bezpieczeństwo prowadzenia samochodu. Materiał z którego została wykonana przekładnia jest nieodpowiedniej jakości, skoro po tak krótkim czasie i niewielkim poziomie eksploatacji uległ uszkodzeniu/odkształceniu/wytarciu. Przekładnia zagrażała bezpieczeństwu podczas jazdy samochodem i znacznie obniżała komfort jego prowadzenia, dlatego musiałem wymienić ją na nową, innej firmy, płacąc przy tym kolejny raz 550zł za usługę wymiany przekładni i ustawienie zbieżności kół.

Z uwagi na powyższe żądam:
· zwrotu gotówki, tj. odstępuję od umowy

Zwrotu proszę dokonać na moje konto bankowe o numerze (nr konta)

W załączeniu do pisma składam kopię potwierdzenia wykonania płatności przy użyciu bankowości internetowej za ww. przedmiot oraz kopię opinii o tej przekładni, którą wydał serwis samochodowy przy okazji wymiany sprzęgła.

Z poważaniem,
.............................................
(podpis)

Podstawa prawna: art. 561 § 1 oraz art. 560 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. kodeks cywilny (Dz.U.2020.1740 t.j.).

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, gdyż po raz pierwszy będę coś reklamował z tytułu rękojmi i nie wiem, czy dobrze się za to zabieram:help:

Powrót