Reklamacja przez email i brak odpowiedzi

• Autor wątku Autor wątku mad84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mad84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam
Złożyłem reklamację przez email ponieważ jest to preferowana forma, firma do której pismo dotarło potwierdziła zarejestrowanie go pod nr w oddzielnym emailu dając sobie 30 dni na odpowiedź. nie oczekiwałem szybkiej odpowiedzi, gdyż firmy tego typu mają zwyczaj odpowiadania ostatniego dnia. Odpowiedzi w tym terminie nie otrzymałem, więc wysłałem pismo że w związku z brakiem odpowiedzi reklamacja jest zasadna. nie otrzymałem odpowiedzi, więc sprawdziłem czy emaile do mnie docierają i tak nie ma problemu. zadzwoniłem kilka dni po wysyłce z zapytaniem czy email dotarł, pan powiedział że tak, oraz powiedział że odpowiedź została wysłana w piątek przed końcem pracy, ale u mnie nie mam emaila ani w spam ani w skrzynce odebrane. Pan uprzejmie poinformował że w poniedziałek zrobił screena ekranu i wysłał ponownie potwierdzając że wyszło, ale tego emaila także nie mam, wysłałem emaila z prośbą o wysłanie odpowiedzi na inny email. także nie dostałem a minął już tydzień. Pokusiłem się o kontakt z administratorem poczty o informację czy taki email dotarł czy został odbity jako spam... mam potwierdzenie że nie było takiego emaila w logach serwera.

Teraz pytanie co teraz z tym zrobić, bo nadal uważam że odpowiedzi nie otrzymałem w czasie nie z mojej złej woli, tylko pewnie z powodu problemów technicznych tej firmy...

Jak do tego podejść w kwestii przepisów ? jak można odpisać i traktować taką sytuację ? czy ja mam coś udowadniać w kwestii poczty ? czy w takiej sytuacji można traktować że jeśli email mają wysłany czy można domniemywać jako potwierdzenie dostarczenia lub w jakiej sytuacji i z jaką datą można uznać że odpowiedź dostałem ?

Co reklamowałeś i czy jesteś konsumentem w rozumieniu art. 22[1] kc?

Reklamację do nałożenia opłaty dodatkowej za jazdę bez ważnego biletu, tu już nie chodzi o to czy było to słuszne czy nie tylko o samą reklamację.

Nie ma jednolitej linii orzeczenia ale co do zasady jak chcesz ewentualnie udowodnić że ową reklamację faktycznie złożyłeś a przewoźnik ją otrzymał ? W zasadzie to twardym dowodem byłby tylko logi z obu serwerów a nie tylko z Twojego - sam mail i (ew) logi z serwera może być uznany za dowód lub może być odrzucony.
Zapamiętaj że reklamacje składasz ZAWSZE w sposób możliwy do weryfikacji - osobiście, pocztą (poleconym lub ZPO) a elektronicznie tylko z podpisem kwalifikowanym lub ePUAPem (polecam tą ścieżkę).

Znalazłem wyrok sądu w którym wskazuje się że email musi dotrzeć do serwera odbiorcy aby uznać ze miał okazję się z nim zapoznać. W mojej sytuacji dysponuję logami serwera ponieważ serwer poczty mam na wykupionym hostingu i mogę dotrzeć do nich. Te wskazują bra ruchu w dniu który wskazała firma jako by wysłała email, oraz w dniu kiedy miał przyjść drugi email. żadnej informacji czy próby łączenia się.

Zgodnie z art. 61 § 2 Kodeksu cywilnego oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią. Dla dostarczenia oświadczenia woli bądź informacji na adres mailowy nie jest istotne rzeczywiste zapoznanie się przez adresata z treścią wiadomości, ale wystarczy aby wiadomość zapisała się na serwerze operatora elektronicznego konta pocztowego odbiorcy wiadomości. Orzecznictwo Sądu Najwyższego nieco rozszerza te ograniczenia.

W wyroku z dnia 16 maja 2003 r., sygn. akt I CKN 384/2001 Sąd Najwyższy przyjął, że złożenie oświadczenia woli w postaci elektronicznej w rozumieniu art. 61 § 2 polega na tym, że oświadczenie jest prawidłowo wprowadzone do urządzenia elektronicznego (komputera) nadawcy i przekazane przez internet za pomocą narzędzi programowych umożliwiających indywidualne wysyłanie i odbieranie danych na odległość przez serwer operatora usług telekomunikacyjnych (dostawcy usług internetowych) i od razu dostępne dla adresata oświadczenia

Powrót