Reklamacja psa

• Autor wątku Autor wątku hanoi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hanoi

Użytkownik
Odpowiedzi
124
Kupiłem z żoną psa.
Jamnik z hodowli.

Piesek ma 6 miesięcy. Jak się okazało ma krzywe nogi i być może wadę genetyczną.
Zasadniczo na badania (w tym choćby RTG) wydaliśmy już chyba z 1500 zł o ile nie więcej.

Wiem, że jeśli czegoś w zakresie zwierząt nie reguluje ustawa o ochronie zwierząt to wchodzi KC z części o rzeczach.

Czy przepisy o rękojmi mogą mieć tu zastosowanie?

My tego psiaka traktujemy jak członka rodziny więc żadne odstąpienia od umowy nie wchodzą w grę.
Zastanawiam się tylko czy można zareklamować ujawnioną np. wadę genetyczną w celu obniżenia wartości psa.

Czy może nam przysługiwać odszkodowanie w związku z kosztem badań i leczenia?

Esemka napisał:
Kontaktowaleś się z hodowcą?
Jeszcze nie.
Znam za to osoby, u których wylądował brat mojego psa.
Przy zejściu na tematy związane z problemem z łapami (ma krzywe) rozmowa nie była zbyt przyjemna.

Hodowczyni przy sprzedaży powiedziała, że to drugi miot. Pierwszy był podobno zdrowy.
Jej psy Też podobno zdrowe.

A ta hodowla jest zarejestrowana w ZKwP? Jeśli tak to zazwyczaj hodowca poczuwa się do odpowiedzialności,a jeśli nie to jest to pseudohodowla,czyli zazwyczaj"rozmnażalnia"psów która nie ma na celu doskonalenia rasy lecz jedynie zysk na szczeniakach.Czyli w skrócie wszystko im jedno czy suka kryta jest ojcem,czy też syn kryje matkę i stąd wady genetyczne.Rozmnażają też osobniki chore,słabe,które w normalnej hodowli w ogóle nie byłyby brane pod uwagę jeśli chodzi o rozród.A skoro hodowczyni ma głęboko gdzieś że cały miot a przynajmniej dwa szczeniaki są chore i mają wady postawy to skłaniam się raczej ku tej drugiej wersji.Na Twoim miejscu skontaktowałabym się z panią i jeśli hodowla jest jednak z ZKwP to zgłosiłabym to do Związku,a jeśli nie to poinformowałabym ją że nielegalnie handluje psami nierasowymi-takie psy powinna rozdać za darmo.I nie daj sobie wmówić że to też psy rasowe-jedyne psy uznawane za rasowe mają papiery właśnie z ZKwP.Żadne inne rodowody typu"Stowarzyszenie miłośników pieska i kotka"nie są respektowane w Polsce.

Powrót