Reklamacja rowerek dziecięcy, proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku Maria1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maria1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Reklamowałam rowerek dziecięcy dwukrotnie (ta sama wada) na podstawie zwykłej gwarancji - przedmiot został naprawiony. W kwietniu br. reklamowałam trzeci raz rowerek (znów ta sama wada) na podstawie rękojmi (odstąpienie od umowy). Dzisiaj dostałam odpowiedź:
zgodnie z treścią art. 556 KC Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego , jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną lub prawną. A nadto zgodnie z treścią art. 560 KC par. 1 Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny lub odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady. W tym miejscu wyjaśniam, że poprzednie zgłoszenia reklamacyjne roweru zostały zrealizowane zgodnie z warunkami gwarancji producenta i to Serwis a nie Sprzedawca decydował o sposobie zakończenia reklamacji. W związku z powyższym odstąpienie od umowy na tym etapie nie może zostać uznane za zasadne.

Rowerek jest dziecięcy i psuje cię ciągle mechanizm pedałów i blokuje kierownica co prowadzi do niebezpieczeństwa dla dziecka. W maju br. kończy się gwarancja (2 lata) i podejrzewam że po kolejnej naprawie rowerka znowu to samo się popsuje.

Czy jest możliwość aby można było rowerek wymienić na nowy lub otrzymać zwrot pieniędzy??

Jeśli nawet rowerek był 2 razy naprawiany (ta sama wada) i trzeci raz się popsuł to nie mam możliwości prosić o wymianę bądź zwrot pieniędzy??

Powrót