Reklamacja "rzeczoznwaca"

• Autor wątku Autor wątku ECONOMETRIST_92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ECONOMETRIST_92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam!

Ostatnio złożyłem reklamację dotyczącą butów- po prawie roku użytkowania materiał w środku na wysokości pięty przetarł się uwidaczniając plastik który strasznie uwiera podczas chodzenia.

Sprzedający oczywiście nie przyjął reklamacji przesyłając opinię opatrzoną pieczątką z imieniem i nazwiskiem osoby dokonującej oceny z podpisem "Specjalista ds. oceny obuwia". Dodam, że ww pismo nie było opatrzone żadną datą sporządzenia a sama pieczątka była "przeklejona" z innego skanowanego dokumentu.

Napisałem odwołanie które przesłałem do sprzedawcy. Ten w odpowiedzi poinformował mnie, że odwołanie zostało przekazane do serwisu. Czy ma takie prawo? Czy nie jest tak, że to sprzedający odpowiada na reklamację/odwołanie od reklamacji? W regulaminie aukcji nie ma nic na temat serwisu rozpatrującego reklamacje.

Proszę o pomoc, mogę przesłać treść opinii oraz regulamin aukcji.

Dziękuję, pozdrawiam

Nie ma czegoś takiego jak odwołanie od reklamacji. Nie ma więc i prawidłowego toku rozpatrywania odwołania.

Więc udzieliłem odpowiedzi na nieuznaną reklamację. Tak to można nazwać?

Fragment regulaminu dotyczący reklamacji:

"Na każdy towar zakupiony w sklepie xxx udzielana jest dwuletnia gwarancja. Obejmuje ona usterki wynikłe w trakcie prawidłowej eksploatacji lub spowodowane defektami produkcyjnymi i nie stosuje się do materiałów eksploatacyjnych lub innego wyposażenia dodatkowego. Sprzedający ma 14 dni kalendarzowych na rozpatrzenie reklamacji i poinformowanie Klienta o tym mailowo. W przypadku uznania reklamacji sprzedający zobowiązany jest ustosunkować się do oczekiwań Klienta podanych w formularzu, w terminie 14 dni kalendarzowych. Nieuzasadnione reklamacje będą odsyłane na koszt Klienta (wysyłka pobraniowa 15 zł). Po wypełnieniu formularza reklamacyjnego, reklamowany towar prosimy odesłać pod adres: xxx"

Nazywaj to jak chcesz. Twoje pismo nie nakłada na sprzedawcę jakiegokolwiek obowiązku.

Napisze prościej bo kolega ma problem ze zrozumieniem o co mi chodzi.

Czy na podstawie regulaminu:

"Na każdy towar zakupiony w sklepie xxx udzielana jest dwuletnia gwarancja. Obejmuje ona usterki wynikłe w trakcie prawidłowej eksploatacji lub spowodowane defektami produkcyjnymi i nie stosuje się do materiałów eksploatacyjnych lub innego wyposażenia dodatkowego. Sprzedający ma 14 dni kalendarzowych na rozpatrzenie reklamacji i poinformowanie Klienta o tym mailowo. W przypadku uznania reklamacji sprzedający zobowiązany jest ustosunkować się do oczekiwań Klienta podanych w formularzu, w terminie 14 dni kalendarzowych. Nieuzasadnione reklamacje będą odsyłane na koszt Klienta (wysyłka pobraniowa 15 zł). Po wypełnieniu formularza reklamacyjnego, reklamowany towar prosimy odesłać pod adres: xxx"

Sprzedawca na prawo przekazać reklamację do innego podmiotu?

Ostatnia edycja:
Uzyskać korzystną dla siebie opinię rzeczoznawcy i złożyć ponowną reklamację.
Można też poprosić o pomoc Rzecznika Konsumentów.

Shocked napisał:
Uzyskać korzystną dla siebie opinię rzeczoznawcy i złożyć ponowną reklamację.
Można też poprosić o pomoc Rzecznika Konsumentów.

Dziękuję serdecznie o to mi głównie chodziło.
Co w przypadku uzyskania pozytywnej dla siebie opinii?

Składam wraz z nią ponowną reklamację. Sprzedawca jednak posiada opinie odwrotną do mojej. Jak zatem dojść wtedy do kompromisu? Polubowny Sąd?

To coś co Ci przedstawiono to prawdopodobnie nie opinia rzeczoznawcy ale odpowiedź pracownika, który się tym zajmuje i ma stanowisko "specjalista ds. oceny obuwia".

Powrót