Reklamacja słuchawek bezprzewodowych

• Autor wątku Autor wątku asia549
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia549

Użytkownik
Odpowiedzi
142
Oddałam słuchawki do reklamacji ponieważ jedna z nich nie działa. Były używane około 7-8 miesięcy. Myślałam że sklep da mi odpowiedź w przeciągu 14 dni czy reklamacja uznana czy nie. Sprzedający powiedział ze maja na to 30dni. Czy jest to prawda ze maja 30 dni a nie 14??? Słuchawki były zakupione w sklepie stacjonarnym

Korzystasz z rękojmi czy gwarancji?

Jeśli z rękojmi to dodatkowo czy żądałaś wymiany / naprawy czy odstąpienia od umowy

gryffinian napisał:
Jeśli z rękojmi to dodatkowo czy żądałaś wymiany / naprawy czy odstąpienia od umowy

Właśnie na kartce pisze zgłoszenie reklamacji a sprzedawca nie wpisał żadnych żądań w sumie nawet mnie o to nie spytał i zaznaczył ze nie dostarczyłam karty gwarancyjnej a oddałam z oryginalnym pudełkiem wszystko razem

A co dokładnie pisze na tej kartce?

Chciałam wrzucić zdjęcie ale jakoś się nie da. Jest to kartka Zgłoszenie reklamacyjne z rubryczkami napisane są na niej tylko dane firmy oraz nazwa słuchawek data ich zakupu data ich reklamacja. Rodzaj zgłoszenia: gwarancja
Opis usterki: jedna ze słuchawek nie działa, nie włącza się nie ładuje ślady użytkowania tak, rysu na obudowie nie.
Stan towaru - nic nie wpisał
Zadanie klienta- nic nie wpisał
Dołączono kopie zakupu - tak
Klient dołączył kartę gwarancyjna- nje
Klient dostarczył towar- tak

A jakaś gwarancja była udzielona?

Wydaje mi się ze tylko ta podstawowa 2 lata tak jak na wszystko. Córka kupowała słuchawki. Głowie chodzi mi o to ile maja czasu żeby mi dać odpowiedz co do reklamacji już minęło 2 tyg

W gwarancji nie ma limitu "czasu na odpowiedź". Gwarant powinien wykonać swoje zobowiązanie w czasie określonym w dokumencie gwarancyjnym, a gdy w dokumencie czasu nie podano - niezwłocznie, nie później niż w ciągu 14 dni od dostarczenia rzeczy (art. 580 kc), ALE gwarancja NIE JEST "podstawowa 2 lata". Mylisz to pewnie z rękojmią. Niemniej odpisz sprzedającemu, że czekasz na "odpowiedź" w formie wykonania zobowiązania zgodnie z art. 580 §2 KC i zobacz co odpowie.

Czujniki poziomu wody pewnie zaszedł syfem i wystarczy czyszczenie. Na moje nie ma podstaw do wymiany.

Chyba w złym temacie napisałeś :)

Powrót